• Τα γραπτά μηνύματα ενός ψεύτη. Πώς τα εντοπίζουμε;

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/05/2015 - 13:57 | Author: Newsroom

  Η επιστήμη της μη λεκτικής επικοινωνίας εξάλλου, μας είχε βγάλει αρκετές φορές από τη δύσκολη θέση. Λίγο η αποφυγή της οπτικής επαφής, λίγο η προσπάθεια αλλαγής πορείας της κουβέντας, λίγο ο διαφορετικός τόνος της φωνής και άλλα τέτοια κόλπα, μας έκαναν να εντοπίζουμε το ψέμα από χιλιόμετρα μακριά…

  Στην εποχή των γραπτών μηνυμάτων και του chat όμως τι κάνουμε; Οπτική επαφή δεν έχουμε, ηχητική ούτε, άρα βρισκόμαστε στο έλεος του κάθε επίδοξου ψεύτη;

  Όχι, φυσικά. Άγρυπνος φρουρός μας μία έρευνα που αποκάλυψε κάποια πρώτα
  στοιχεία για το πώς να εντοπίζουμε αν ο «συνομιλητής» μας μας λέει ψέματα μέσω μηνυμάτων.

  Σημείο κλειδί είναι ο χρόνος ανταπόκρισης. Η έρευνα υποστηρίζει ότι ο ψεύτης χρειάζεται τουλάχιστον 10% περισσότερο χρόνο για να απαντήσει.

  Εάν λοιπόν ανταλλάσσετε μηνύματα και ξαφνικά ο άλλος σταματήσει και κάνει μία μεγάλη παύση πριν να σας απαντήσει μάλλον σκέφτεται πώς να καλυφθεί.

  Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 100 φοιτητών του Πανεπιστημίου του Brigham Young (BYU) και οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι κατά πρόσωπο ένας άνθρωπος έχει 54% περισσότερες πιθανότητες, να εντοπίσει αν κάποιος άλλος του λέει ψέματα αλλά χωρίς οπτική ή ακουστική επαφή, η υπόθεση αυτή δυσχεραίνει.

  Ωστόσο, δεδομένου του περιορισμένου δείγματος των συμμετεχόντων, εσείς ας έχετε κατά νου ότι μία καθυστερημένη απάντηση μπορεί να σημαίνει ότι ο συνομιλητής σας απλά είναι απασχολημένος τη δεδομένη στιγμή.

  Loading...