Η ζάχαρη κάνει κακό και στο έχω πει δεκάδες φορές μέχρι στιγμής. Με τι μπορείς, όμως, να την αντικαταστήσεις; Σύγκρινα για σένα τη στέβια και την αγαύη και σου δίνω την καλύτερη εναλλακτική.
Αγαύη
Αποτελεί τη νέα μόδα στα φυσικά γλυκαντικά. Η αγαύη είναι ένα κακτοειδές φυτό από το οποίο παίρνουμε την τεκίλα. Το νέκταρ αγαύης είναι πιο γλυκό από το μέλι αλλά λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού του δείκτη δεν προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Το θετικό του σε αντίθεση με τη ζάχαρη είναι πως σου δίνει πολύ γρήγορα (με ελάχιστη ποσότητα) τη γλύκα που χρειάζεσαι.
Αντιθέτως, αν έτρωγες ζάχαρη, θα χρειαζόσουν τριπλάσια ποσότητα. Το αρνητικό της είναι πως λόγω του ότι δεν βρίσκεται εύκολα μπορεί να το βρεις αρκετά ακριβό. Ένα κουταλάκι του γλυκού νέκταρ αγαύης περιέχει γύρω στις 20 θερμίδες.
Στέβια
Η στέβια είναι ένας μικροσκοπικός θάμνος και κατάγεται από τη Λατινική Αμερική. Πλέον καλλιεργείτε σε πολλές περιοχές του κόσμου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τα φύλλα της στέβια, όπως και η αγαύη είναι πολύ πιο γλυκά από τη ζάχαρη (μπορεί και 70 φορές πιο γλυκά), ενώ το τελικό προϊόν της που εξάγεται με τη μέθοδο της εκχύλισης μπορεί να είναι και 300 φορές γλυκύτερο. Όσο για τις θερμίδες που σου δίνει αυτές είναι μηδανικές μιας και δεν περιέχει κανένα θερμιδογόνο συστατικό.
Ό,τι κι αν επιλέξεις είναι πολύ σημαντικό να μην το παρακάνεις. Μιας και τα δύο είναι πιο γλυκά από τη ζάχαρη, χρειάζεσαι μόνο λίγη ποσότητα για να ικανοποιηθείς. Η επιλογή είναι δική σου.