ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ! Δείτε τι έκανε πάμπλουτος Έλληνας που δεν έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα για την Ήπειρο

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔05/06/2015 - 20:38 | Author: Newsroom

Ένας πάμπλουτος Έλληνας, που δεν είχε έρθει ποτέ στην Ελλάδα και δεν ήξερε καθόλου ελληνικά, άφησε όλη του την περιουσία για έργα στην Ήπειρο…

Ένας πάμπλουτος Έλληνας, που δεν είχε έρθει ποτέ στην Ελλάδα και δεν ήξερε καθόλου ελληνικά, άφησε όλη του την περιουσία για έργα στην Ήπειρο. Πρόκειται για τον βαρόνο Μιχαήλ Τοσίτσα. Ήταν ένας άνθρωπος βαθυστόχαστος με ποικίλη και μεγάλη μόρφωση, αλλά μονήρης.
Οι πρόγονοί του είχαν φύγει από την Ελλάδα το 1800. Η οικογένεια Τοσίτσα είχε ζήσει στη Λούκα και στο Λιβόρνο της Ιταλίας, όπου είχε κάνει πολύ μεγάλη περιουσία και γύρω στο 1900 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου άνοιξε Τράπεζα υπό την επωνυμία «Μ. και Α. Τοσίτσας» και όπου η οικογένεια γνώρισε μεγάλες δόξες. Η περιουσία ήταν τεράστια, αλλά μειώθηκε πολύ στη μεγάλη κρίση του 1929-31.
Όταν πέθανε ο τελευταίος των Τοσίτσα, βαρόνος Μιχαήλ Τοσίτσας, άφησε περί τις 800.000 δολάρια στην Ελβετία, υπό τον όρο να μη πληρώσει φόρους κληρονομιάς και 1.730.00 δολάρια στο ελληνικό » Ίδρυμα Τοσίτσα». Χρήματα, βέβαια, της εποχής εκείνης, που η αξία τους ήταν αργότερα πολλά εκατομμύρια δολάρια.
Εκτελέστηκαν έργα στο Μέτσοβο και αλλού και δημιουργήθηκε η περίφημη φοιτητική εστία για Ηπειρώτες φοιτητές στην Κηφισιά.
Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral