ΠΡΟΣΟΧΗ! Πριν ψωνίσετε για το γιορτινό τραπέζι και τα δώρα των παιδιών σας διαβάστε αυτό!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/12/2014 - 21:55 | Author: Newsroom

Έναν χρήσιμο οδηγό για τους καταναλωτές για το πρέπει να προσέχουν στις αγορές τροφίμων αλλά και παιχνιδιών εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη λίστα της Ένωση, πριν αγοράσουν οι καταναλωτές θα πρέπει:

– Να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους, κάνοντας λίστα των απαραίτητων αγορών.

– Να κάνουν επισταμένη σύγκριση τιμών και ποιότητας σε ομοειδή προϊόντα.

– Να μην αγοράζουν δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτονται, αν μόνο το ένα τους είναι χρήσιμο.

– Να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες τους (πλήρη στοιχεία παραγωγού, προέλευση, συστατικά, κ.α.).

– Να επιλέγουν τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες-ψυγεία κι όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στα τσιγκέλια, στους πάγκους, τα οποία δεν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

– Να ελέγχουν την καθαριότητα του καταστήματος και του προσωπικού, που ασχολείται με ευπαθή προϊόντα (π.χ. ζωικά τρόφιμα, γλυκίσματα, κ.α.).

– Να επιλέγουν τις οικονομικότερες προσφορές των super markets, γιατί είναι οι πλέον συμφέρουσες.

– Να προσέχουν και να υπολογίζουν τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης τυποποιημένων προϊόντων.

– Να μην αγοράζουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής.

– Να αποφεύγουν τις πιστωτικές κάρτες και τα εορτοδάνεια, γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος της αγοράς.

Φρέσκια ή κατεψυγμένη; Χρήσιμες πληροφορίες για την αγορά γαλοπούλας

Σύμφωνα με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας, αν και υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα μεταξύ φρέσκιας και κατεψυγμένης γαλοπούλας.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να ελέγχουν την ημερομηνία που αναγράφεται για την κατανάλωση του προϊόντος, ενώ πληροφορούνται ότι μίας καλής ποιότητας γαλοπούλα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και δεν πρέπει να έχει υπολείμματα φτερών, μώλωπες, κοψίματα και σπασμένα κόκκαλα.

Στην περίπτωση φρέσκιας γαλοπούλας, οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν, εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής από το κατάστημα πώλησης.

Είναι ελληνικό;

Τι ισχύει, όμως, με τις σφραγίδες στα κρέατα και ποια είναι ελληνικά;

Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ και η μία σφραγίδα αναγράφει τη λέξη «ΕΛΛΑΣ».

Σε ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες (δηλαδή εκτός Ε.Ε.) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της χώρας γέννησης.

Σε ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης

Μεγάλη προσοχή και στα παιχνίδια

Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εφιστά την προσοχή στους γονείς, ενόψει των εορτών, στις αγορές παιχνιδιών, καθώς τα παιδιά που μαθαίνουν τη ζωή είναι οι περισσότερο ευάλωτοι καταναλωτές.

Τα παιχνίδια που θα αγοράσουν οι καταναλωτές, πρέπει να έχουν την ένδειξη «CE», που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. Δεν πρέπει να αγοράσουν ποτέ μεταχειρισμένα παιχνίδια (ανοιχτές συσκευασίες). Το παιχνίδι πρέπει να εναρμονίζεται με την ηλικία του παιδιού (αναγραφή ηλικιών στη συσκευασία).

Οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν τα παιχνίδια που έχουν αιχμηρές μύτες, βελόνες και διάφορα άλλα αποσπώμενα εξαρτήματα, που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα. Τα παιχνίδια, επίσης, δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα ούτε να μυρίζουν σαν αυτά, γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.

Οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν παιχνίδια από σοβαρά και εξειδικευμένα εργοστάσια, να μην αγοράζουν παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους», διότι τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής (γι’ αυτό είναι και φθηνότερα) και να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα παιχνίδια δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες, που συνήθως είναι καρκινογόνες. Καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic».
Πηγή

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral