Πώς λοιπόν θα υποδεχτούμε τον τεχθέντα Σωτήρα μας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔08/12/2016 - 09:34 | Author: Newsroom

Καλούμαστε και φέτος φίλε μου αναγνώστη να εορτάσουμε το μεγάλο και ανεπανάληπτο μυστήριο της σαρκώσεως του Υιού και λόγου του Θεού. Με την ενανθρώπιση του Χριστού η εκκλησία μας υπενθυμίζει τη μεγάλη θεολογική αλήθεια, ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος για να μπορέσει ο άνθρωπος να γίνει κατά χάριν Θεός. Όλοι όμως αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητά της.Ο Θεός γίνεται άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος θεός κατά χάριν.

Γράφει ο Αλέξανδρος Μπαξεβάνης

Ο Θεός έρχεται από τον Ουρανό στη γη, για να ανέβει ο άνθρωπος από τη γη στον Ουρανό.Ο Χριστός ήλθε ανάμεσά μας για να σώσει το ανθρώπινο γένος, να στήσει και πάλι τις γκρεμισμένες γέφυρες επικοινωνίας με τον Θεό, να αποκαταστήσει τον άνθρωπο στην αληθινή του δόξα, να φανερώσει στους ανθρώπους το θέλημα του Θεού. Ο Χριστός ταπεινώθηκε βαθειά για να μας ανυψώσει, γεννήθηκε στο χρόνο για να υπερβούμε εμείς το χρόνο, έλαβε την ανθρώπινη φύση για να τη θεώσει. Γι’ αυτό γιορτάζουμε, χαιρόμαστε και πανηγυρίζουμε την εορτή της Γεννήσεως του Θεανθρώπου.

Η εορτή της κατά Σάρκα γεννήσεως του Σωτήρα μας αποτελεί, μετά τη λαμπροφόρο Ανάστασή Του, τη δεύτερη μεγαλύτερη Δεσποτική εορτή του Ορθόδοξου εορτολογίου. Πώς λοιπόν θα υποδεχτούμε τον τεχθέντα Σωτήρα μας; Θα στολίσουμε το σπίτι, τον εργασιακό μας χώρο, θα αγοράσουμε δώρα για τους οικείους μας , θα ετοιμάσουμε γλυκά για τις μέρες αυτές.Χρειάζονται, άλλωστε, αυτές οι ευχάριστες αλλαγές στη μουντή και μελαγχολική καθημερινότητά μας που τα τελευταία χρόνια γίνετε ακόμα δυσκολότερη .

Καθημερινά γινόμαστε όλοι αποδέκτες λυπηρών ειδήσεων και οπότε επιβάλλεται η αλλαγή παραστάσεων.

«Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόχευτος» κατά τον Δημόκριτο . Όμως εμείς οι χριστιανοί δεν μπορούμε να μείνουμε μόνο στην επιφανειακή προετοιμασία της εορτής, στο «περιτύλιγμά» της. Οφείλουμε πρωτίστως να προετοιμάσουμε την ψυχή μας. Να την προετοιμάσουμε ώστε να γεννηθεί μέσα της ο Χριστός . Και για να γίνει αυτό πρέπει να καθαριστεί στο λουτρό της μετανοίας, στο ιερό μυστήριο της εξομολογήσεως. Η εξομολόγηση είναι τόσο αναγκαία για κάθε Χριστιανό . Η αμαρτία είναι αρρώστια της ψυχής που, αν μείνει αθεράπευτη, οδηγεί στον πνευματικό θάνατο, στον αιώνιο, δηλαδή, χωρισμό της ψυχής από το Θεό. Όπως, λοιπόν, όταν ασθενούμε σωματικά, πηγαίνουμε στον ιατρό και μας χορηγεί θεραπευτική αγωγή, έτσι και όταν ασθενούμε πνευματικά, προσερχόμαστε στην Εκκλησία, που είναι ένα πνευματικό θεραπευτήριο και πιο συγκεκριμένα, στο πετραχήλι του πνευματικού.

Στον πνευματικό εξομολογούμαστε όλες τις αμαρτίες που τραυμάτισαν την ψυχή μας, δίχως ντροπή και στη συνέχεια μας διαβάζει τη συγχωρητική ευχή και μας απευθύνει συμβουλές για την ευόδωση της πνευματικής μας πορείας. Σας υπογραμμίζω ότι μόνον ο Θεός μπορεί να συγχωρεί αμαρτίες και στο Μυστήριο της μετανοίας ο Θεός, διαμέσου του ιερέως, συγχωρεί. Ο ιερεύς δεν είναι τίποτα περισσότερο από υπηρέτης της Θείας χάριτος. Έτσι, λοιπόν, είναι επιβεβλημένο στον πιστό πριν προσέλθει την ημέρα των Χριστουγέννων, αλλά και οποιαδήποτε φορά, στα Άχραντα Μυστήρια, να εξομολογηθεί και να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο πνευματικά προετοιμασμένος, γιατί βάζει μέσα του τον Ίδιο τον Κύριο. Όπως, λοιπόν, καθαρίζουμε και στολίζουμε το σπίτι μας ή φοράμε εμείς οι ίδιοι επίσημα ρούχα σ’ εκείνες τις γιορτινές ημέρες, έτσι και την ψυχή μας οφείλουμε να την καθαρίσουμε απ’ το ρύπο της αμαρτίας, ώστε να είναι έτοιμη να υποδεχτεί το Θείο Βρέφος.

Όμως το βασικό είναι να προετοιμάσουμε την καρδιά μας. Αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Εμείς ακόμη και αν δεν φάμε τίποτε, δεν θα έχουμε κανένα όφελος από την Κοινωνία, εάν ή καρδιά μας είναι μοχθηρή, κλείνει μέσα της κακία και δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με όλους.Όλοι μας είμαστε παιδιά του Θεού. Συχνά κάποιος δεν μπορεί να αντέξει κάποιους. Συχνά νομίζουμε ότι κάποιοι μας κυνηγούν με τις σκέψεις τους, μας μισούν. Και παρόλο πού δεν καθαρίσαμε την καρδιά μας θέλουμε να ενωθούμε με τον Θεό. Αν μεταλάβουμε την θεία Κοινωνία, ή πράξη μας αυτή δεν θα είναι για την σωτηρία μας. Επειδή κρατήσαμε μέσα μας το χαρακτηριστικό της κόλασης: τις κακές σκέψεις! Αν θέλουμε λοιπόν να μεταλάβουμε και να έχουμε κάποιο πνευματικό όφελος, πρέπει να απελευθερωθούμε από τέτοιες σκέψεις. Όποιος αληθινά και ειλικρινά προετοιμάζεται για την θεία Κοινωνία, πρέπει να έχει ήσυχη καρδιά.

Οι άγιοι πατέρες λένε: «Για εκείνον πού δεν έχει υπακοή, είναι μάταιο να νηστεύει, και να προσεύχεται στον Θεό».Η υπακοή είναι πιο σημαντική και από την νηστεία και από την προσευχή.Είναι φυσιολογικό ότι αν δεν ηρεμήσετε, και δεν καθαρίσετε την καρδιά σας από όλες τις κακές επιθυμίες, τότε είναι μάταιο να νηστεύετε. Μπορεί κανείς να μην τρώει τίποτα αλλά είναι μάταιο, αν υπάρχει σε αυτόν κακία.

Τέτοιου είδους άνθρωπος, πρέπει να απελευθερωθεί πρώτα από την κακία και μετά να δεχθεί τον Κύριο στην καρδιά του.Επειδή ό Κύριος είναι όλος αγάπη, ηρεμία και χαρά. Να λοιπόν για ποιό λόγο πρέπει να προετοιμάζουμε την καρδιά μας πριν από τον Θεία Κοινωνία. Εάν προετοιμάσουμε την καρδιά μας να είναι ήσυχη, ήρεμη και γεμάτη αγάπη, έρχεται ή υγεία της ψυχής, του σώματος! Και αν δεν υπάρχουν αυτά σέ μας, εμείς εάν πάρουμε την ιερή Κοινωνία, θα καταδικάσουμε τον εαυτό μας, και δεν θα σωθούμε.

Loading...
  • europalso

    ideascentral