Αν κάνεις διάφορα τεστ, θα δεις ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιθανό να μιλούν περισσότερο απ’ ότι οι άντρες και…
σίγουρα χρησιμοποιούν περισσότερες λέξεις. Οι γυναίκες χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο 20.000 λέξεις την ημέρα, σε σύγκριση με τους άντρες που χρησιμοποιούν περίπου 7.000.
Η πολυλογία μπορεί να μετρηθεί με διάφορους τρόπους. Μπορείτε να βάλετε ανθρώπους σε ένα εργαστήριο, να τους δώσετε ένα θέμα προς συζήτηση και να ηχογραφήσετε την συνομιλία τους. Ή μπορείτε να τους πείτε να δοκιμάσουν να καταγράψουν τις καθημερινές συζητήσεις που γίνονται στο σπίτι τους. Έτσι μπορείτε να υπολογίσετε τον αριθμό των λέξεων που ειπώθηκαν και το χρόνο που κάθε άτομο ξόδεψε στο να μιλάει.
Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα 73 ερευνών πάνω στο θέμα, Αμερικάνοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν οι άνθρωποι είναι μικρής ηλικίας, μιλούν σχεδόν το ίδιο, αλλά μεγαλώνοντας οι γυναίκες παίρνουν σαφώς το προβάδισμα. Αυτό υποστηρίζει μια σειρά από διάσημα επιστημονικά βιβλία. Έγκυροι εμπειρογνώμονες ισχυρίζονται ότι το θηλυκό γένος περνάει την ημέρα του κουτσομπολεύοντας ενώ το αρσενικό γένος κάνει κάτι, ότι κι αν είναι αυτό, χωρίς να φλυαρεί.
Οι καθημερινές συνομιλίες τις ζωής είναι πιο δύσκολο να μελετηθούν καθώς πρέπει οι συμμετέχοντες να καταγράφουν συνέχεια όλες τις συζητήσεις τους.
Υπάρχουν και οι αντίθετες γνώμες. Ο ψυχολόγος James Pennebaker του πανεπιστημίου τους Τέξας δημιούργησε μία συσκευή που καταγράφει 30 δευτερόλεπτα αποσπάσματα του ήχου κάθε 12,5 λεπτά. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science το 2007 παρουσιάστηκε ότι οι γυναίκες, στις ΗΠΑ και το Μεξικό, 17 ώρες από την ώρα που θα ξυπνήσουν προφέρουν κατά μέσο όρο 16,215 λέξεις ενώ οι άντρες 15,669. Και πάλι μία αμελητέα διαφορά. Πώς να βγάλεις λοιπόν άκρη;