Αυξάνει ελαφρά τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με νοητική καθυστέρηση.

Στο στόχαστρο των επιστημόνων μπαίνει μια μέθοδος της εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς αυξάνει ελαφρά τον κίνδυνο γέννησης παιδιού με αυτισμό ή με νοητική καθυστέρηση.

Πρόκειται για τη μικρογονιμοποίηση, γνωστή και σαν ενδοωαριακή έγχυση σπερματοζωαρίου ή ενδοκυτοπλασμική σπερματέγχυση. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται όταν ο άνδρας έχει σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας.Τόσο η μέθοδος αυτή, όσο και οι υπόλοιπες τεχνικές εξωσωματικής βρέθηκαν στο επίκεντρο μελέτης, καθώς συγκρίθηκαν σχετικά με τον κίνδυνο εμφάνισης νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η παραδοσιακή τεχνική εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) είναι ασφαλής και δεν αυξάνει τον κίνδυνο ούτε για αυτισμό, ούτε για νοητική καθυστέρηση. Συνολικά, τα παιδιά που γεννιούνται μετά από εξωσωματική, δεν κινδυνεύουν περισσότερο από αυτισμό, σε σχέση με τα παιδιά που συλλαμβάνονται φυσιολογικά.

Μεγαλύτερος κατά μόλις 18% είναι ο κίνδυνος για εμφάνιση νοητικής καθυστέρησης όταν ο δείκτης νοημοσύνης είναι κάτω από 70 και υπάρχουν επίσης προβλήματα συμπεριφοράς. Γενικά, πάντως, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, ο κίνδυνος παραμένει μικρός και τα περισσότερα μωρά της εξωσωματικής γεννιούνται υγιέστατα.

Από την άλλη, τα παιδιά που συνελήφθησαν με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης, είχαν αυξημένο κατά 51% τον κίνδυνο για νοητική καθυστέρηση.

Για την πραγματοποίηση της έρευνας, επιστήμονες από τρία κορυφαία ιδρύματα ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 2,5 εκατ. γεννήσεις και έψαξαν να βρουν με ποιο τρόπο είχαν συλληφθεί τα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια εμφάνισαν αυτισμό ή νοητική καθυστέρηση.

Περίπου 7.000 είχαν αυτισμό και 15.800 νοητική καθυστέρηση. Ανάμεσα στα παιδιά που συνελήφθησαν με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης, παρατηρήθηκαν 93 περιστατικά καθυστέρησης ανά 100.000 γεννήσεις, έναντι των γεννήσεων με φυσικό τρόπο, όπου είχαμε 62 περιπτώσεις νοητικής καθυστέρησης ανά 100.000 γεννήσεις. Όμως, είναι φανερό ότι σε απόλυτους αριθμούς τα περιστατικά καθυστέρησης είναι πολύ λίγα.

Η τεχνική μικρογονιμοποίησης αναπτύχθηκε το 1992 και σήμερα χρησιμοποιείται συχνά σε περιπτώσεις πατρικής υπογονιμότητας. Με αυτήν τη μέθοδο, ένα μόνο σπερματοζωάριο εισάγεται απευθείας σε ένα ωάριο, αντί η γονιμοποίηση να αφεθεί να λάβει χώρα μόνη της στο «σωλήνα», όπως στην κλασική τεχνική.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι δεν είναι σαφής ο μηχανισμός που αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού ή νοητικής καθυστέρησης με τη μέθοδο ICSI. Ο κίνδυνος είναι αυξημένος όταν το μωρό γεννηθεί πρόωρα ή όταν γεννηθούν δίδυμα ή τρίδυμα. Μία πιθανή αιτία είναι οι γενετικές βλάβες που περιέχει το χρησιμοποιούμενο σπερματοζώαριο ή η τυχόν βλάβη που προκαλείται στο ωάριο κατά τη σπερματέγχυση.

πηγή: