Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/04/2017 - 11:23 | Author: Newsroom

Η 28η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τη (ΔΟΕ) ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία». Η κατοχύρωση ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος αποτελεί ζήτημα υψηλής προτεραιότητας για το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, τα τελευταία δύο έτη, διενεργήθηκαν συνολικά 49.005 έλεγχοι για θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Για τις παραβάσεις που διαπιστώθηκαν, επιβλήθηκαν 3.561 ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν 1.885 πρόστιμα που αντιστοιχούν συνολικού ποσού 7.469.942 ευρώ και σε 444 περιπτώσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, έγινε διακοπή των εργασιών.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας, μέσω διαρκών παρεμβάσεων, προχωρά στην ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και λαμβάνει σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, το υπουργείο πρόκειται:

α) Να θεσμοθετήσει την Εθνική Στρατηγική για την και Ασφάλεια στην , με στόχο τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

β) Να λάβει μέτρα ενίσχυσης του πλαισίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία σε όλους τους φορείς του Δημοσίου και τους ΟΤΑ.

γ) Να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική εισαγωγή στην εκπαίδευση θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, με ιδιαίτερη έμφαση στις σχολές των οποίων οι απόφοιτοι έχουν δικαίωμα απασχόλησης ως Τεχνικοί Ασφαλείας.

Loading...
  • europalso

    ideascentral