Αγνοια των βασικών κανόνων για την ορθή χρήση των δημοφιλών κοινωνικών δικτύων και υπηρεσιών του Διαδικτύου και των διαδραστικών τεχνολογιών του δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας που έγινε από τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και της δράσης ενημέρωσης Saferinternet.gr. Η έρευνα έγινε διαδικτυακά σε κοινό από όλες τις ηλικίες και όπως προκύπτει από τα αποτελέσματά της:
– Επτά στους δέκα ερωτηθέντες δεν γνωρίζουν από ποια ηλικία επιτρέπεται να έχουμε λογαριασμό «gmail», που είναι τα 13 έτη. Μόνο το 30% δίνει τη σωστή απάντηση, ενώ το 23% θεωρεί ότι δεν υπάρχει περιορισμός.
– Παρότι επτά στους δέκα γνωρίζουν ότι επιτρέπεται να έχουμε προφίλ στο Facebook όταν είμαστε τουλάχιστον 13 ετών, τρεις στους δέκα είτε δεν το γνωρίζουν, είτε θεωρούν ότι δεν υπάρχει περιορισμός, είτε δηλώνουν ως επιτρεπόμενη ηλικία τα 12 έτη.
– Τέσσερις στους δέκα ερωτηθέντες δεν γνωρίζουν σε τι μας ενημερώνει η «Πολιτική Απορρήτου» ενός ιστοχώρου, ενώ τρεις στους δέκα δεν γνωρίζουν τι προσδιορίζουν οι «Οροι Χρήσης», όταν σε πολλούς δημοφιλείς ιστοχώρους καλούμαστε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε διαβάσει και κατανοήσει τα κείμενα αυτά.
– Ενας στους δέκα δεν γνωρίζει αν μπορούμε να διαγράψουμε κάποιο άτομο από τη λίστα των φίλων μας στο Facebook, ενώ δύο στους δέκα πιστεύουν ότι αν και μπορούμε να το διαγράψουμε, το άτομο θα παρεξηγηθεί όταν ειδοποιηθεί για την ενέργεια αυτή, αγνοώντας ότι το Facebook δεν ειδοποιεί ποτέ για τέτοιες ενέργειες, δίνοντάς μας έτσι τη δυνατότητα να διαγράψουμε οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε οποιονδήποτε από τους «φίλους» μας.
Πάντως, το 67,4% των ερωτηθέντων αναφέρει ως λογική ηλικία για να φτιάξει κάποιος προφίλ στο facebook την ηλικία των 13 και άνω. Και τα 13 όμως κατά τους ειδικούς είναι ηλικία επικίνδυνη για αντίστοιχη δραστηριότητα. Και αυτό γιατί στο Διαδίκτυο ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιος είναι ο συνομιλητής μας στις ηλεκτρονικές μας επικοινωνίες, ακόμη και αν βλέπουμε φωτογραφία του ή αν χρησιμοποιούμε κάμερα.
Ετσι, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πολλοί επιτήδειοι εκμεταλλεύονται το γεγονός αυτό, δίνουν ψεύτικα στοιχεία (κυρίως για την ηλικία τους) και ξεκινούν συζητήσεις με τα πιθανά θύματά τους με στόχο να αναπτύξουν φιλική με αυτά σχέση και να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες (π.χ. τόπο διαμονής, τα ενδιαφέροντά τους, τα χόμπι τους, τις σεξουαλικές τους εμπειρίες).
Οι κανόνες ασφαλείας στο Διαδίκτυο δεν έχουν μπει στη… ζωή πολλών οικογενειών, παρά τις διαρκείς εκκλήσεις των αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους στο Διαδίκτυο, όπου ο έλεγχος της χρήσης τους δεν είναι επαρκής και οι κίνδυνοι αναπόφευκτοι.
«Η ορθή, υπεύθυνη και ασφαλής χρήση των διαδραστικών τεχνολογιών ξεκινάει από εμάς, τους χρήστες» λέει σχετικά η κυρία Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και Επικεφαλής της Δράσης Saferinternet.gr. «Οταν όμως εμείς δεν γνωρίζουμε τα βασικά σημεία χρήσης του εργαλείου που λέγεται Διαδίκτυο, πώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα τρίτων και πώς θα γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας online; Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου πρέπει να μας προβληματίσουν. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πια το μερίδιο της προσωπικής ευθύνης που έχουμε ως “ψηφιακοί” πολίτες» συμπληρώνει.