Νέα έρευνα εξηγεί που οφείλεται το «κρακ» στα δάχτυλα

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/12/2015 - 17:22 | Author: Newsroom

Ίσως τελικά οι επιστήμονες να έλυσαν το μυστήριο του γιατί οι κλειδώσεις κάνουν «κρακ». Πρόσφατη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο Ακτινολογίας επιβεβαίωσε πως ο χαρακτηριστικός ήχος των κλειδώσεων οφείλεται σε αλλαγή της πίεσης.

Αν αυτή η αλλαγή της πίεσης είναι καλή ή κακή, παραμένει θέμα προς συζήτηση.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Medical Daily, έχουν υπάρξει πολλές θεωρίες για την πρόκληση του χαρακτηριστικού ήχου, με πιο διαδεδομένη αυτή που υποστηρίζει πως ο ήχος είχε να κάνει με φυσαλίδες διοξειδίου του άνθρακα, που, είτε σχηματίζονται εκείνη τη στιγμή, είτε υπάρχουν ήδη στο αρθρικό υγρό που λιπαίνει τις αρθρώσεις και σπάνε όταν κάποιος κάνει “κρακ” στα δάχτυλα.
Πρόσφατα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προσπάθησαν να επιβεβαιώσουν αυτή την εικασία, χρησιμοποιώντας μηχανήματα υπερήχων έναντι μαγνητικής τομογραφίας. Οι υπέρηχοι είναι έως και 100 φορές πιο γρήγοροι από τις μαγνητικές τομογραφίες, και ως εκ τούτου είναι σε θέση να δώσουν καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του σώματός.
Στο πλαίσιο της μελέτης, ειδικός υπέρηχος κατέγραφε το «κρακ» των κλειδώσεων σε 40 άνδρες και γυναίκες με και εν συνεχεία ακτινολόγοι ερμήνευσαν τα στοιχεία.
«Αυτό που είδαμε ήταν μια αστραπιαία λάμψη στον υπέρηχο, που θυμίζει πυροτέχνημα», ανέφερε ο Δρ Robert D. Boutin, καθηγητής ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για τελείως απροσδόκητο εύρημα».
Οι λάμψεις συσχετίζονται με το ηχηρό «κρακ» τουλάχιστον στο 94% των περιπτώσεων, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση πως ο ήχος στην πραγματικότητα προκαλείται από τις αλλαγές στην πίεση που συνδέεται με μια φυσαλίδα αερίου στην άρθρωση.
Τέλος, οι επιστήμονες διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι το “σπάσιμο” των δαχτύλων προκαλεί οποιουδήποτε είδους πρόβλημα στις αρθρώσεις των ανθρώπων και δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου εμφάνισης ή επιδείνωσης της αρθρίτιδα
stogiatro.gr
Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral