Μήπως οι άλλοι ρίχνουν την αυτοεκτίμησή σου; Δες πως γίνεται

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔24/08/2014 - 22:09 | Author: Newsroom

Πώς η αυτοεκτίμησή μας επηρεάζεται από τη συμπεριφορά των άλλων;

Γράφει η εκπαιδευτική – συμβουλευτική ψυχολόγος Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου.

Πώς είναι δυνατόν να επηρεαζόμαστε τόσο πολύ από τον τρόπο που μας συμπεριφέρονται οι άλλοι. Το ψυχολογικό φαινόμενο που ονομάζεται «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» μας δίνει μια εξήγηση γι’αυτό.
Για να γίνει καλύτερα κατανοητό το φαινόμενο αυτό, ας το δούμε μέσα από ένα παράδειγμα. Ας φανταστούμε έναν άντρα που δεν πιστεύει στον εαυτό του.

Έχει μεγαλώσει σε ένα περι­βάλλον που του τα πρόσφεραν όλα έτοιμα και στο οποίο δεν του δόθηκε ποτέ ελευθερία για να πάρει ιδιαίτερες πρωτοβουλίες για οτιδήποτε: από το τι ρούχα θα φορέσει μέχρι το πώς να πάει να πληρώσει έναν λογαριασμό.

Έχοντας μάθει σε εύκολες λύσεις, δηλαδή να του προσφέρονται όλα έτοιμα από άλλους και να μην κάνει τίποτα μόνος του, μαθαίνει να μην παίρνει ρίσκα και να φοβάται την ενδεχόμενη αποτυχία. Μεγαλώνοντας άκουγε από τους γονείς του για τον ίδιο τις εξής φράσεις: «δεν τα παίρνεις τα γράμματα», «το παιδί μου είναι δειλό», «τι θα καταφέρει τάχα στη ζωή του αυτός», «πάει να μιλήσει και κομπιάζει», «δεν είσαι για δύσκολα».
Αυτές οι εκφράσεις τυπώθηκαν μέσα του άθελά του και άρχισαν να καθορίζουν τη συμπεριφορά του. Ακόμα και σε περιπτώσεις που ήθελε να ανοίξει τα φτερά του και να προσπα­θήσει να κάνει πράγματα από μόνος του, όπως να σπουδάσει ή να προσεγγίσει μια κοπέλα, ένιωθε έντονη την ανάγκη ασυνείδη­τα να επαληθεύσει τα λόγια των γονιών του.
boro.gr

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral