Αν σε “βαραίνουν” μερικά παραπανίσια κιλά τότε θα πρέπει να γνωρίσεις τις παρακάτω 5 αλήθειες σχετικά με τις θερμίδες που λαμβάνεις ημερησίως…

1. Οι μερίδες στα εστιατόρια διπλασιάζουν τις θερμίδες που λαμβάνεις.

Σε αντίθεση με τα γεύματα που τρως σπίτι στα εστιατόρια οι μερίδες είναι μεγαλύτερες διπλασιάζοντας και τριπλασιάζοντας τις προσλαμβάνουσες θερμίδες. Οι έρευνες δείχνουν πως όταν η ποσότητα του φαγητού στο πιάτο είναι μεγάλη τρώμε κατά μέσο όρο 30% περισσότερο. Πρέπει να μάθεις να καταναλώνεις μια συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού και όταν σου σερβίρουν μεγαλύτερη απόφυγέ την.

2. Οι θερμίδες που λέει ο διάδρομος στο γυμναστήριο ότι έκαψες δεν είναι πραγματικές.

Πηγαίνεις στο γυμναστήριο και ιδρώνεις κανά μισάωρο στο διάδρομο, θεωρώντας πως αφού έκαψες τις θερμίδες που αναγράφονται στην οθόνη μπορείς να πας σπίτι και να φας ένα γενναίο γεύμα; Λάθος σκέψη αλλά δεν φταις εσύ. Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια έδειξε πως το μηχάνημα που εντοπίζει πόσες θερμίδες έχασες με τις θερμίδες που πραγματικά έχασες δεν ταιριάζουν. Όλα τα μηχανήματα γυμναστηρίου δείχνουν κάψιμο λίπους 19% πάνω από το πραγματικό. Αν θες να δεις πόσες θερμίδες έχασες πολλαπλασίασε το βάρος σου επί 0,75 και θα έχεις μια καλή προσέγγιση των θερμίδων που έκαψες ανά μίλι τρεξίματος. Τόσο απλό.

3. Η άσκηση σου ανοίγει την όρεξη

Υπάρχει μεγάλη πεποίθηση πως το γυμναστήριο και η άσκηση είναι ένας καλός λόγος να τρως σημαντικές ποσότητες φαγητού χωρίς το άγχος του να πάρεις κιλά. Η άποψη του “έλιωσα στο γυμναστήριο, άρα αξίζω ένα γλυκό” είναι λανθασμένη γιατί αν σκεφτείς πως οι 100 θερμίδες που καις ανά μίλι στο διάδρομο δεν σου δίνει πάσο για junk food. Aν μετά το γυμναστήριο βλέπεις ότι έχεις έντονο το αίσθημα της πείνας τότε ακολούθησε την εξής τακτική. Τσίμπησε κάτι πριν πας γυμναστήριο. Ένα σνακ με υδατάνθρακες και λίγο πρωτεΐνη, όπως τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, φυστικοβούτυρο ή μια μπανάνα με γάλα.

4. Δεν μετράς τις θερμίδες από τα υγρά που καταναλώνεις.

Αφού μετράς τις θερμίδες των γευμάτων γιατί ξεχνάς τις θερμίδες από τα αναψυκτικά, τους καφέδες; Σύμφωνα με μια έρευνα του 2007 η πρόσληψη θερμίδων από ροφήματα αποτελεί το 12% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που λαμβάνουμε. Αν θες να μειώσεις τις θερμίδες από τα ροφήματα προτίμησε τσάι ή καφέ χωρίς ζάχαρη και νερό χωρίς θερμίδες. Και όσο για τους χυμούς είναι προτιμότερο να τρως το φρούτο παρά τον χυμό του.

5. Οι υγιεινές τροφές περιέχουν κρυμμένα συστατικά.

Επειδή ένα μπισκότο αναγράφει πως είναι trans free δεν σημαίνει πως είναι και άδειο από θερμίδες. Η τακτική πολλών εταιρειών στην οποία αναγράφουν πως το προϊόν είναι φυσικό ή με λίγες θερμίδες πείθει τον καταναλωτή ότι διατρέφεται υγιεινά. Διάβασε καλύτερα τα μικρά γράμματα των συσκευασιών δηλαδή το κουτάκι με τα συστατικά και μην επηρεάζεσαι από τις ταμπέλες “light” ή “φυσικό”.