Μερικές συμβουλές πάνω στο βιογραφικό σημείωμα…

Επειδή ο χρόνος είναι περιορισμένος, αποφάσισα να γράψω το συγκεκριμένο άρθρο μέσα στο οποίο θα αναφερθώ σε γενικά λάθη τα οποία γίνονται σε βιογραφικά με αποτέλεσμα την άμεση απόρριψη τους από τα τμήματα ανθρωπίνου δυναμικού των εταιριών.

Παρακάτω βρίσκονται τα 7 σημαντικότερα λάθη που μπορούν να γίνουν κατά τη σύνταξη του βιογραφικού σημειώματος.

Ορθογραφικά / τυπογραφικά λάθη. Εάν ο εργοδότης εντοπίσει ορθογραφικά ή τυπογραφικά λάθη στο βιογραφικό σας, γρήγορα θα υποθέσει ότι δεν δίνετε σημασία στις λεπτομέρειες και θα θεωρήσει ότι ενδεχομένως είστε απρόσεκτος, πράγμα που δε σας κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό για εργασία. Φροντίστε να ελέγξετε το βιογραφικό σας για τυχών λάθη και ζητήστε από φιλικά πρόσωπα να το κοιτάξουν πριν το στείλετε σε κάποια δουλειά.

Λάθος όνομα αρχείου. Πολλοί εργοδότες προσέχουν ακόμη και αυτή τη μικρή λεπτομέρεια, γι’ αυτό φροντίστε να ονομάσετε το αρχείο του βιογραφικού σας με τρόπο ώστε να περιλαμβάνει το όνομα σας. Βοηθάει τους εργοδότες να τακτοποιήσουν ευκολότερα τα βιογραφικά ανάμεσα στα εκατοντάδες που δέχονται καθημερινά. Ένα καλό παράδειγμα είναι: Papadopoulos_Socratis_CV.pdf

Γελοίο λογαριασμό email. Φροντίστε στο βιογραφικό σας να περιλάβετε ένα email το οποίο θα εμπνέει επαγγελματισμό και όχι υπολείμματα της εφηβικής ηλικίας. Εάν το email σας είναι παρόμοιο με το [email protected] , φροντίστε άμεσα να αποκτήσετε νέο λογαριασμό.

Χρονικά κενά. Οι κενές περίοδοι κατά την απασχόληση είναι κάτι το οποίο δεν αρέσει στους εργοδότες. Εάν για κάποια περίοδο δεν απασχοληθήκατε επαγγελματικά, φροντίστε να αναφέρετε κάποια δραστηριότητα που κάνατε κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Άσχετες πληροφορίες. Το να έχετε πληροφορίες οι οποίες δεν είναι σχετικές με τη θέση εργασίας είναι σπατάλη χρόνου για τον εργοδότη σας. Φροντίστε να αφαιρέσετε περιττές λεπτομέρειες και επικεντρωθείτε στα στοιχεία σας που ταιριάζουν με το προφίλ του ρόλου.

Ασάφειες. Είναι πάντα καλό να είστε συγκεκριμένοι και να πολιτικοποιείτε τα κατορθώματα σας ώστε το βιογραφικό σας να είναι πιο πιστευτό. Αποφύγετε τις ασάφειες, διότι συχνά παραπέμπουν σε ψευδείς δηλώσεις.

Αλλεπάλληλες αλλαγές επαγγέλματος. Το να αλλάξετε πολλές θέσεις εργασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία για έναν εργοδότη. Θα ήταν καλή ιδέα να αφαιρέσετε ρόλους τους οποίος κάνατε για μόλις 1 ή 2 μήνες και δεν επηρεάζουν το προφίλ σας για τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε. Εάν πάλι αποφασίσετε να τις περιλάβετε στο βιογραφικό σας, φροντίστε να δείξετε τη σημασία τους και τα πλεονεκτήματα που κερδίσατε από αυτές για να βελτιωθείτε ατομικά και επαγγελματικά.