Καφές – Θετικές & αρνητικές επιπτώσεις

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔24/01/2015 - 21:57 | Author: Newsroom

Για πολλούς από εμάς η μέρα δύσκολα ξεκινά ευχάριστα χωρίς την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ.

Είναι όμως ο καφές ένα ρόφημα που έχει θετικές επιδράσεις στον οργανισμό ή είναι ένα ρόφημα που η λήψη του θα πρέπει να αποφεύγεται;

Όταν η ποσότητα κατανάλωσης του καφέ είναι ίση με 1-2 φλιτζάνια την ημέρα τότε η επίδραση είναι θετική στον ανθρώπινο οργανισμό. Έρευνα του πανεπιστημίου του Harvard υποστηρίζει ότι γυναίκες που καταναλώνουν 1-2 φλ. καφέ φίλτρου έχουν μειωμένες πιθανότητες για ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού. Άλλες έρευνες υποστηρίζουν επίσης ότι ο καφές μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Κύριος λόγος προστασίας ενάντια στις διάφορες μορφές καρκίνου είναι ότι ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν το γενετικό υλικό των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν παθήσεις και πρόωρη γήρανση. Άτομα με άσθμα μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την κατανάλωση μικρής ποσότητας καφέ γιατί περιέχει μια ουσία, την θεοφιλίνη, η οποία χαλαρώνει τους μυς στους βρόγχους. Η λήψη καφέ σε ποσότητα 1-2 φλιτζανιών μειώνει τις πιθανότητες δημιουργίας πέτρας στη χολή και στα νεφρά, της εμφάνισης κίρρωσης του ύπατος, την μείωση πιθανότητας ανάπτυξης διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 30% και ανακουφίζει τον οργανισμό από κάποιου είδους αλλεργίες. Επίσης δρα σαν διεγερτικό, τονώνει και βοηθά στην συγκέντρωση του ατόμου.

Ο καφές φίλτρου σύμφωνα με διάφορες έρευνες είναι πολύ πιο ευεργετικός από τον στιγμιαίο καφέ. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καφές από μόνος του δεν έχει θερμίδες ενώ με την προσθήκη ζάχαρης, κρέμας, καραμέλας και διαφόρων σιροπιών προσθέτει αρκετές θερμίδες με αποτέλεσμα την συσσώρευση λίπους.

Σε αυξημένες ποσότητες κατανάλωσης ο καφές μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνια ένα αριθμό προβλημάτων στον οργανισμό. Άτομα με υπέρταση θα πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση του καφέ γιατί αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Επίσης άτομα με καρδιακά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωση καφέ γιατί μπορεί να τους προκαλέσει σκλήρυνση των αρτηριών και αύξηση των λιπιδίων του αίματος.

Η υπερβολική λήψη καφέ μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. Σε κάποια άτομα ο καφές μπορεί επίσης να προκαλέσει ταχυκαρδίες, νευρικότητα, αϋπνίες και έντονους πονοκεφάλους. Καλό θα ήταν οι έγκυες γυναίκες να περιορίζουν την κατανάλωση καφέ στο ελάχιστο γιατί είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη υπέρτασης και μπορεί η αυξημένη κατανάλωση να τους προκαλέσει πρόωρο τοκετό και αποβολή του εμβρύου.
Γενικά, η κατανάλωση 1-2 φλιτζανιών καφέ ημερησίως επιδρά θετικά στον οργανισμό, ενώ αντίθετα σε αυξημένες ποσότητες προκαλεί αριθμό προβλημάτων και γι’αυτό πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Loading...
  • europalso

    ideascentral