Ο λιγοστός ύπνος μπορεί να προκαλεί εξίσου πολλά μοιραία εμφράγματα με το κάπνισμα, ενώ ο καλός ύπνος κάθε βράδυ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, υποστηρίζουν επιστήμονες από την Ολλανδία.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 14.000 εθελοντές, αξιολόγησαν τις καρδιαγγειακές επιδράσεις τεσσάρων καλών συνηθειών (της συστηματικής γυμναστικής, της υγιεινής διατροφής, της μετρημένης κατανάλωσης αλκοόλ και της αποφυγής του καπνίσματος) και στη συνέχεια εξέτασαν τον ρόλο του ύπνου.
Όπως διαπίστωσαν, οι εθελοντές τους που ακολουθούσαν και τις τέσσερις καλές συνήθειες είχαν κατά 57% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά προβλήματα μέσα στα 12 χρόνια που τους παρακολουθούσαν και κατά 67% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτά.
Όταν, όμως, κοιμόντουσαν επτά ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ, η προστατευτική δράση των τεσσάρων συνηθειών αυξανόταν: μειωνόταν κατά 65% ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου και κατά 83% ο κίνδυνος θανάτου από αυτήν.
Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως η αποφυγή του καπνίσματος και ο καλός ύπνο μεμονωμένα, μείωναν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από αυτήν κατά 22% το καθένα, όταν συνδυάζονταν με τις τρεις άλλες καλές συνήθειες (υγιεινή διατροφή, άσκηση, λίγο αλκοόλ).
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Προληπτικής Καρδιολογίας» (EJPC), τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η υιοθέτηση και των πέντε συνηθειών μπορεί να καθυστερήσει ή ακόμα και να προλάβει το 57% των σχετιζομένων με την καρδιά θανάτων.
«Ο επαρκής ύπνος πρέπει πλέον να προστεθεί στους παράγοντες προστασίας της καρδιαγγειακής υγείας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μονίκ Φερσούρεν, από το Εθνικό Ίδρυμα Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος (NIPHE) της Ολλανδίας.
Και πρόσθεσε πως είναι πλέον πάρα πολλές οι μελέτες που δείχνουν ότι ο ύπνος ασκεί ωφέλιμες επιδράσεις στην υγεία, ενώ αντιθέτως η έλλειψή του κοστίζει χρόνια στη ζωή.