Ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά 3 ετών που εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα από ποντικούς και κατσαρίδες πριν την ηλικία του ενός έτους είχαν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες.

Παιδιά που εκτίθενται σε περισσότερα αλλεργιογόνα και βακτήρια στα σπίτια τους κατά τον πρώτο χρόνο ζωής τους μπορεί ενδεχομένως να έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από αλλεργίες, συριγμό και άσθμα αργότερα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι παιδιά 3 ετών που εκτέθηκαν σε αλλεργιογόνα από ποντικούς και κατσαρίδες πριν την ηλικία του ενός έτους είχαν 3 φορές λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συριγμό, αλλεργίες και άσθμα, σε σχέση με παιδιά που ζούσαν σε σπίτια χωρίς τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.

Τα τρίχρονα παιδιά που δεν εμφάνιζαν συριγμό και αλλεργίες ζούσαν σε σπίτια με τη μεγαλύτερη ποικιλία ειδών βακτηρίων.

Η ερευνήτρια ChristineColeJohnson, του HenryFordHospital και HealthSysteminDetroit, δήλωσε ότι αυτό που ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον ήταν ότι η συνδυασμένη έκθεση- σε υψηλά επίπεδα αλλεργιογόνων και υψηλή ποικιλία μικροβίων- συνδεόταν με μικρότερη εμφάνιση αλλεργιών και συριγμού.

Ερευνητές εξέτασαν 467 παιδιά από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Επισκέφτηκαν τα σπίτια τους, συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα σκόνης σε 104 από αυτά και εξέτασαν το επίπεδο και το είδος των αλλεργιογόνων στο περιβάλλον των παιδιών.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τα μωρά για αλλεργίες και συριγμό.

Περίπου 41% των παιδιών που δεν εμφάνιζαν αλλεργία και συριγμό ζούσαν σε σπίτια με αλλεργιογόνα και βακτήρια.

Αντίθετα, μόνο το 8% των παιδιών που είχαν προβλήματα αλλεργίας και συριγμού είχαν τακτική επαφή με διάφορα αλλεργιογόνα και βακτήρια, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε 3 είδη αλλεργιογόνων-γάτες κατσαρίδες και ποντικούς- είχαν χαμηλότερο κίνδυνο αλλεργιών, άσθματος και συριγμού στην ηλικία των 3 σε σύγκριση με όσους εκτέθηκαν σε μόνο ένα ή 2 από τα συγκεκριμένα αλλεργιογόνα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αιτία που η πρώιμη έκθεση στα βακτήρια μπορεί να είναι ωφέλιμη στα παιδιά είναι ασαφής.

Η Johnson δήλωσε ότι ο μηχανισμός είναι άγνωστος επι του παρόντος αλλά εκτιμάται ότι τα υψηλά επίπεδα έκθεσης οδηγούν σε καλύτερα εκπαιδευμένο ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο αναπτύσσεται στη νηπιακή ηλικία.

Η ερευνήτρια SusanLynch, του UniversityofCalifornia, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι η νέα έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι το περιεχόμενο σε βακτήρια της οικιακής σκόνης στα σπίτια των πόλεων συνδέεται σημαντικά με αλλεργική νόσο σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει στα συγκεκριμένα σπίτια.

Η έρευνα δημοσιεύεται στις 6 Ιουνίου στο περιοδικό ‘’JournalofAllergyandClinicalImmunology.’’,iatronetgr.

Πηγές: ‘’Journal of Allergy and Clinical Immunology.’’

Πηγή: