Η επίδραση που έχει ένα ολιγόλεπτο τρέξιμο στον εγκέφαλο και το σώμα σου δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, αλλά ο Greg Gerdeman, αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας στο Eckerd College, σου εξηγεί γιατί όταν τρέχεις, νιώθεις καλύτερα.

1 / ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ

Οταν τρέχεις κι αρχίζεις να κουράζεσαι (δηλαδή, όταν φτάνεις στο 80% του μέγιστου κιρκάδιου ρυθμού σου), ειδικά κύτταρα εκκρίνουν 2 τροποποιητές της διάθεσης: τις ενδορφίνες -οι οποίες ανήκουν στα οπιοειδή- και την ανανδαμίδη, η οποία μοιάζει με την τετραϋδοκανναβινόλη, το δραστικό συστατικό της μαριχουάνας.

2 / ΟΙ ΕΝΔΟΡΦΙΝΕΣ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝ

Το αίμα σου κουβαλάει τις δύο χημικές ουσίες στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, που προστατεύει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Η ανανδαμίδη περνάει με ευκολία, αλλά τα μόρια των ενδορφινών είναι μεγάλα σε μέγεθος και δυσκολεύονται. Ευτυχώς, ο εγκέφαλός σου παράγει δικές του ενδορφίνες κι έτσι οι δύο χημικές ουσίες καταλήγουν να σου ανεβάσουν τη διάθεση.

3 / Ο ΠΟΝΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ

Και οι δύο χημικές ενώσεις που σου ανεβάζουν τη διάθεση έχουν πλέον περάσει στο κεντρικό νευρικό σύστημα, μειώνοντας την ικανότητα αντίδρασης των αισθητήρων πόνου στη σπονδυλική σου στήλη, που ονομάζονται αλγοϋποδοχείς. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχεις συναίσθηση πόσο σε καίνε τα πόδια σου.

4 / Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΥΦΟΡΙΑΣ

Οι ενδορφίνες μειώνουν τη λειτουργία του προμετωπιαίου λοβού και του μεταιχμιακού συστήματος, που ρυθμίζουν το συναίσθημα και τα κίνητρά σου. Ετσι ηρεμείς και νιώθεις καλύτερα. Καθώς ολοένα και περισσότερες ενδορφίνες καταφτάνουν υπάρχει περίπτωση να αρχίσεις να νιώθεις έως κι ευφορία.

5 / Η ΚΟΡΥΦΩΣΗ

Η ανανδαμίδη προκαλεί την έκλυση της ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που ευθύνεται για την επιθυμία, την ικανοποίηση και τον εθισμό. Επίσης, συνδέεται με τους υποδοχείς κανναβινοειδών στο κύκλωμα ηδονής του εγκεφάλου σου, απ’ όπου στέλνει μηνύματα ευχαρίστησης σε όλο τον εγκέφαλό σου για λεπτά ή ακόμη και ώρες.