Γιατί όσο μεγαλώνουμε παχαίνουμε;

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔24/01/2015 - 22:29 | Author: Newsroom

Τώρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση της αιτίας αυτού του φαινομένου. Πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται σε έναν από τους δύο…

τύπους λίπους στο σώμα μας, το οποίο γίνεται λιγότερο ενεργό με την ηλικία.

Το πρώτο είδος λίπους είναι και το πιο γνωστό, λευκό λίπος, το οποίο βρίσκεται κάτω από το δέρμα του στομάχου και των μηρών και είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Στη συνέχεια, υπάρχει και το καφέ λίπος που η δουλειά του είναι να παράγει θερμότητα. Αυτό επιτυγχάνεται με την τόνωση του μεταβολισμού, με σκοπό ο οργανισμός να αρχίσει να χρησιμοποιεί το «κακό» λευκό λίπος.

Είναι από καιρό γνωστό ότι τα μωρά έχουν καφέ λίπος γύρω από την ωμοπλάτη τους και ότι αυτό τα βοηθάει να διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός τους μετά τη γέννηση τους.

Γιατί όσο μεγαλώνουμε παχαίνουμε;

Μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι αυτό το ”καλό” λίπος εξαφανίζεται κατά τη βρεφική ηλικία, επειδή ο άνθρωπος δεν το χρειάζεται πλέον.

Όπως όμως αποδείχθηκε το καφέ λίπος υπάρχει τελικά και στους ενήλικες με τις γυναίκες να έχουν περισσότερο καφέ λίπος σε σχέση με τους άνδρες.

Πρόσφατα, στο πλαίσιο μιας νέας μελέτης, Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η θερμογόνος δράση (με σκοπό την παραγωγή θερμότητας) του καφέ λίπους τους μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι γίνεται λιγότερο ενεργό και κατά συνέπεια ”καίει” λιγότερο ”κακό” λευκό λίπος.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ορισμένες μορφές καρκίνου.

news.pathfinder.gr
Loading...
  • europalso

    ideascentral