Η Microsoft προσφέρει δωρεάν την υπηρεσία PhotoDNA με την οποία…
οι πάροχοι διαδικτυακών υπηρεσιών μπορούν να βεβαιώνονται ότι οι φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες τους δεν προέρχονται από την κακοποίηση ανήλικων παιδιών.

Το PhotoDNA έχει δημιουργήσει μια, δυστυχώς ογκώδη βάση από τέτοιες φωτογραφίες από τον αμερικανικό φορέα που ειδοποιείται σε κάθε τέτοιο έγκλημα (National Center of Missing and Exploited Children, NCMEC).

Το εργαλείο που ανέπτυξε η Microsoft Research μπορεί να αναγνωρίσει τις επίμαχες φωτογραφίες ακόμα και όταν έχουν υποστεί αλλαγές -είτε στο μέγεθος, είτε με μικρή επέμβαση. Κι αυτό καθώς διαπιστώνεται ότι οι ίδιες φωτογραφίες ανεβαίνουν ξανά και ξανά στο Διαδίκτυο.

Κάθε φωτογραφία αποκτά ένα μοναδικό αναγνωριστικό που προκύπτει από την ανάλυση των χαρακτηριστικών της ανά μικρά τετραγωνάκια. H επιχείρηση διασταύρωσης του αναγνωριστικού από το PhotoDNA με κάθε φωτογραφία υπό ανέβασμα σηματοδοτεί ότι πρόκειται για υλικό που δεν θα πρέπει να επιτραπεί να ανέβει στην εκάστοτε υπηρεσία, χωρίς καν να την κοιτάξει άνθρωπος, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Επιπλέον, η ομάδα της Microsoft Research όπου εργάζεται ο δημιουργός του PhotoDNA Larry Zitnick, υπόσχεται ότι η μεσολάβηση του ελέγχου από το εργαλείο γίνεται τόσο γρήγορα ώστε δεν καθυστερεί την διαδικασία.

Ως τώρα, το PhotoDNA έχει αξιοποιηθεί από το Facebook, το Twitter, το Flipboard και άλλες υπηρεσίες, παρά το γεγονός ότι ειδικά το πρώτο συνεχίζει να αναζητά μεθόδους για να αντιμετωπίσει σχετικές καταγγελίες. Στο εξής, ευελπιστούν οι δημιουργοί του, και οι μικρότερες επιχειρήσεις έχουν στα χέρια τους ένα τέτοιο εργαλείο και μάλιστα χωρίς χρέωση.