To 13χρονο παιδί σας είναι μονίμως συνδεδεμένο με το κινητό του τηλέφωνο, το οποίο δεν λέει να αφήσει ούτε και στο κρεβάτι! Το κρατάει κάτω από το μαξιλάρι του, λες και είναι το πιο πολύτιμο απόκτημά του!

Μια πολύ συχνή πηγή συζητήσεων μεταξύ εφήβων και των γονέων τους είναι αυτή της υπερβολικής χρήσης του κινητού. Πολλά παιδιά αφήνουν τα κινητά τους ανοιχτά στο σχολείο, ακόμα και εάν η κατοχή κινητού μέσα στην τάξη είναι απαγορευμένη! Τα αφήνουν ανοιχτά ακόμα και τη νύχτα με την ελπίδα να λάβουν κλήσεις και μηνύματα, σε περίπτωση, δε, που τα κινητά έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο συνομιλούν ή απασχολούνται σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, αντί του ύπνου!

Ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι ξεχνάμε αρκετές φορές να απενεργοποιήσουμε το κινητό μας στο σινεμά, σε χώρους που απαγορεύεται η χρήση, ή ακόμα στο δείπνο με την οικογένειά μας. Όμως, αυτή η τάση είναι ιδιαίτερα έντονη μεταξύ των εφήβων, οι οποίοι φαίνεται να έχουν την ανάγκη να είναι μονίμως σε επαφή με τους φίλους τους και «μονίμως συνδεδεμένοι», για να αισθάνονται μέλη μιας ομάδας.

Επιπλέον, οι έφηβοι είναι γνωστοί για τις ικανότητες που θεωρούν ότι έχουν στο να εκτελούν περισσότερα πράγματα παράλληλα –το λεγόμενο «multitasking». Πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, να στέλνουν μηνύματα με το κινητό τηλέφωνο και να κάνουν παράλληλα τα μαθήματά τους, όπως εμείς παλαιότερα διαβάζαμε για το σχολείο ακούγοντας μουσική ή ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό, με όποιες συνέπειες συγκέντρωσης στο διάβασμά μας είχε βέβαια αυτή η πρακτική.

Πώς μπορείτε να προσεγγίσετε ένα τέτοιο περιστατικό
Το κινητό τηλέφωνο μπορεί να δημιουργήσει αρκετά ζητήματα στην καθημερινότητα του παιδιού σας: μπορεί να ξοδεύει στο κινητό πολύ χρόνο και ενδεχομένως να αποσπάται από τις μαθητικές του εργασίες. Παρόλα αυτά, η πρακτική να αφαιρέσετε το κινητό από το παιδί σας δε θα αποτελέσει τη λύση στα ζητήματα αυτά.

Στην ηλικία των 13 ετών, ένα παιδί έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να αποτελεί μέλος μια κοινότητας φίλων και να ανταλλάσσει απόψεις, σκέψεις και συναισθήματα. Το κινητό διευκολύνει αυτή τη συναναστροφή, εκμηδενίζοντας τις φυσικές αποστάσεις. Επίσης, σε αυτή την ηλικία, ένα παιδί έχει το δικαίωμα σε μια ισορροπημένη και κατάλληλη για την ηλικία του κοινωνική ζωή.

Αντί να αντιμετωπίσετε, λοιπόν, αυτή τη νέα πραγματικότητα με καχυποψία, ίσως είναι καλύτερο να ερευνήσετε, εάν μπορεί με κάποιο τρόπο να διευρύνει τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας και να ενδυναμώσει την ικανότητά του να αναλαμβάνει ευθύνες. Εάν ανησυχείτε ότι το παιδί σας δεν είναι ικανό να θέσει όρια μεταξύ της χρήσης του κινητού και άλλων δραστηριοτήτων στη ζωή του, όπως οικογενειακά γεύματα, ύπνος, μελέτη ή διασκέδαση, ίσως θα βοηθήσει να συζητήσετε μαζί του ποια προτεραιότητα θα πρέπει να έχει το κινητό, ακόμα και πριν την αγορά του, εάν αυτό είναι ακόμα εφικτό.

Για παράδειγμα, η αγορά ενός νέου κινητού θα μπορούσε να αποτελέσει την κατάλληλη ευκαιρία για να συμφωνήσετε με το παιδί σας τους κανόνες ορθής χρήσης του, δηλαδή μερικούς απλούς κανόνες που θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί, έτσι ώστε να μην καταπατώνται το όρια μέσα στην οικογένεια, να μη δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των μελών της και να μην παραμελούνται καθήκοντα.

Μερικές συμβουλές που θα δώσουν το καλό παράδειγμα στο παιδί σας:
-Αναβάλλετε τηλεφωνήματα που δεν είναι επείγοντα.
-Ορίστε από κοινού με το παιδί σας μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, κατά την οποία θα απαντάτε και θα αποστέλλετε μηνύματα SMS.
-Απενεργοποιήστε τα κινητά σας όταν κάνετε κάτι όλοι μαζί, έτσι ώστε να αποφύγετε οποιαδήποτε ενόχληση.
-Μην ξεχνάτε ότι εσείς αποτελείτε το κορυφαίο παράδειγμα προς μίμηση για το παιδί σας.
Πηγή: