• Δείτε την συγκλονιστική ιστορία του Πύργου των Αθηνών…

  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔19/03/2015 - 18:38 | Author: Newsroom

  Όταν ο πρίγκιπας έγινε τραπεζίτης…

  Κάποτε στη συμβολή των οδών Βασ. Σοφίας και Μεσογείων δέσποζε ο εντυπωσιακός πύργος των Αθηνών. Η βίλα Μαργαρίτα, όπως μετονόμασε ο δεύτερος ιδιοκτήτης της, αποτελούσε ένα κόσμημα για την περιοχή των Αμπελοκήπων μέχρι τη δεκαετία του ΄70, που ο δικτάτορας, Γιώργος Παπαδόπουλος, διέταξε την ολική καταστροφή της, ισχυριζόμενος πως δεν αρμόζει με την ελληνική αρχιτεκτονική.

  Η Βίλα Μαργαρίτα οικοδομήθηκε με κόκκινη πελεκητή πέτρα από δύο Άγγλους αρχιτέκτονες στις αρχές του 19ου αιώνα. Ο δεύτερος όμως ιδιοκτήτης της έμελε να φέρει το κύμα ανανέωσης και διαφήμισης της βίλας. Ο ιδιοκτήτης της Μεγάλης Βρετάνιας και πρώην μάγειρας των Ανακτόρων του βασιλέως Γεωργίου Α’, Ευστάθιος Λάμψας, αγόρασε τη βίλα και της έδωσε το όνομα της θετής του κόρης, Μαργαρίτας.

  Ο πύργος περιελάμβανε 32 δωμάτια, δύο πυργίσκους και τελειώματα, που θύμιζαν πολεμίστρες. Υπήρχε ένας εντυπωσιακός, σιέλ τρούλος με αλεξικέραυνο, ενώ ο πύργος περιβαλλόταν από έναν καταπράσινο κήπο με πλούσια βλάστηση και φοίνικες.

  Μετά την ισοπέδωση του πύργου και το πέρας της δικτατορίας, στα θεμέλια του παραμυθένιου αυτού πύργου χτίστηκε η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Προς μνήμην αυτού του αρχιτεκτονήματος, χτίστηκε ο νέος πύργος, που υπάρχει έως σήμερα, ενώ δόθηκε το όνομα «Πύργος Αθηνών» στην περιοχή για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι καινούργιοι…

  Loading...