Η πολύωρη οδήγηση επιβαρύνει το σώμα και το πνεύμα, μπορεί να προκαλέσει άγχος και κόπωση, παράγοντες που ευθύνονται για τον εκφυλισμό του εγκεφάλου,τονίζουν οι ειδικοί στην βρετανική εφημερίδα

Όταν κάθεστε πολλές ώρες στο τιμόνι, κάνετε κακό στην υγεία σας. Κυρίως όμως, στον εγκέφαλό σας.

Έρευνα Βρετανών επιστημόνων έδειξε ότι,όταν οδηγούμε πάνω από δύο ώρες την ημέρα, μειώνεται ακόμη και ο δείκτης ευφυίας μας.Αυτό συμβαίνει κυρίως στους μεσήλικες οδηγούς, επισημαίνουν ειδικοί σε συνέντευξή της στους κυριακάτικους “Τάιμς” του Λονδίνου.

Η πολύωρη οδήγηση επιβαρύνει το σώμα και το πνεύμα, μπορεί να προκαλέσει άγχος και κόπωση, παράγοντες που ευθύνονται για τον εκφυλισμό του εγκεφάλου,τονίζουν οι ειδικοί στην βρετανική εφημερίδα.

Μένοντας ενεργοί από διανοητικής και σωματικής πλευράς, βοηθάμε τον εγκέφαλό μας να παραμένει υγιής, κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε να μας εκπλήξουν τα αποτελέσματα της έρευνας, επισημαίνει η ερευνήτρια, Ρόζα Σάντσο.

Ο Κιισάν Μπακράνια, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, δήλωσε στους Τάιμς του Λονδίνου: «Γνωρίζουμε ότι, η τακτική οδήγηση για περισσότερες από δύο έως τρεις ώρες την ημέρα βλάπτει την καρδιά. Η έρευνα αυτή δείχνει όμως ότι η πολύωρη οδήγηση κάνει κακό και στον εγκέφαλο, καθώς το μυαλό είναι λιγότερο ενεργό τις ώρες της οδήγησης».

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα 500 χιλιάδων Βρετανών, ηλικίας 37 έως 73 ετών, και διήρκεσε πέντε χρόνια. Κατά την διάρκειά της, οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε τεστ ευφυΐας και μνήμης. Οι 93 χιλιάδες άνθρωποι που οδήγησαν περισσότερες από δύο έως τρεις ώρες την ημέρα, είχαν χαμηλότερη εγκεφαλική ικανότητα στην αρχή της μελέτης, η οποία συνέχισε να φθίνει καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου, με ταχύτερο ρυθμό από όσους δεν οδήγησαν πολύ ή καθόλου.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι, ο γνωστικός εκφυλισμός συνδέεται με τη σωματική αδράνεια. Ωστόσο, ο Βρετανός καθηγητής Μπακράνια επεσήμανε ότι, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Είπε: Η οδήγηση προκαλεί άγχος και κόπωση, με μελέτες που δείχνουν τους δεσμούς μεταξύ τους και τη γνωστική παρακμή.