Τα παιδιά συχνά-έως και πολύ συχνά- μας φέρνουν εκτός ορίων. Σας προτείνουμε μερικές «χρήσιμες» ασκήσεις ψυχραιμίας για να διαχειριστείτε έξυπνα το θυμό σας.

Ναι η μητρότητα προκαλεί μοναδικά συναισθήματα όπως αγάπη αφοσίωση και στοργή, αλλά επίσης πυροδοτεί κάποιες φορές και κάποια αρνητικά όπως η αγανάκτηση και ο θυμός. Οι ψυχολόγοι Gary D. McKay και Steven A. Maybell και συγγραφείς του βιβλίου Calming the Family Storm: Anger Management for Moms, Dads, and All the Kids, μας δίνουν κάποιες έξυπνες συμβουλές για να διαχειριστούμε το θυμό μας γρήγορα και αποτελεσματικά.

Αρχικά βρείτε την αιτία
Κοιμάστε αρκετά; Τρώτε σωστά, νιώθετε υγιής; Αν βρείτε την πηγή του θυμού σας, τότε είναι σαφώς ευκολότερο τη διάθεσή σας

Συμβουλές για τη διαχείριση θυμού

Πάρτε τον χρόνο σας

Το μέτρημα μέχρι το «10» όταν νιώθουμε το θυμό να μας κυριεύει είναι μια εξαιρετική άσκηση. Πριν αντιδράσετε σε μια τεταμένη κατάσταση, αφιερώστε λίγα λεπτά για να αναπνεύσετε βαθιά και μετρήστε μέχρι το 10, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στην εκτόνωση του θυμού σας. Εάν είναι απαραίτητο, «απομακρυνθείτε» για λίγο από τα παιδιά μέχρι τα συναισθήματά σας να υποχωρήσουν.

Ακούστε τι «λέτε»

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί (όταν νιώθετε πλέον ήρεμες) τι λέτε στα παιδιά σας πάνω στα νεύρα σας; Σκεφτείτε τα λόγια σας, ξανά και αναρωτηθείτε αν είναι αυτό το παράδειγμα που θέλετε να δώσετε. Αν είναι πράγματα τα οποία ούτε εσείς θα θέλατε να ακούσετε, τότε απλώς μην τα ξαναπείτε.

Οργανωθείτε

Καλό θα είναι να γνωρίζετε ποια είναι τα πράγματα που σας προκαλούν θυμό και να έχετε σχεδιάσει από πριν τι θα κάνετε όταν έρθει εκείνη η στιγμή. Με το να σκέφτεστε από πριν τις αντιδράσεις σας βοηθήσει να αποφύγετε τις ακραίες αντιδράσεις.

Εξασκηθείτε

Όταν θυμώνετε κάνετε συνειδητές προσπάθειες να παραμείνετε ήρεμη. Έχετε έτοιμες απαντήσεις για το τι θα πείτε στα παιδιά σας όταν παρεκτραπούν, κάντε τα πρόβες και χρησιμοποιήστε τα. Περπατήστε λίγο ή ασκηθείτε

Η άσκηση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αντίδοτα στο στρες. Η φυσική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει μια διέξοδο για τα συναισθήματά σας, ειδικά εάν νιώθετε έντονο θυμό. Εάν ο θυμός σας, σας κυριεύει, βγείτε για ένα γρήγορο περίπατο ή για τρέξιμο, ή περάστε λίγο χρόνο για να κάνετε άλλες αγαπημένες δραστηριότητες. Ξεκινήστε τη γυμναστική ή βγείτε μια βόλτα με τα πόδια ή με τα ποδήλατα μαζί με τα παιδιά.

Περάστε λίγο χρόνο χώρια από τα παιδιά

Ακούγεται ευκολότερο από ό,τι είναι. Ωστόσο αν κάποιες φορές μπορεί ο σύντροφός σας ή κάποιος άλλος να κρατήσει τα παιδιά για λίγο, θα δείτε πόσο ανακουφιστικό είναι να κάνετε κάτι για τον εαυτό σας.

Προσδιορίστε πιθανές λύσεις

Αντί να επικεντρωθείτε σε αυτό που σας νευρίασε, συγκεντρωθείτε στην επίλυση του ζητήματος. Μήπως το ακατάστατο δωμάτιο του παιδιού σας, σας τρελαίνει; Κλείστε την πόρτα. Αρνείται να φάει; Αφήστε το για λίγο ήσυχο. Υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας ότι ο θυμός δε βγάζει πουθενά και μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα

Μόλις ηρεμήσετε, εκφράστε το θυμό σας

Εννοείται πως αυτό δε γίνεται με ένα μωρό, που έχει δυσκολία να συνεννοηθεί ή να εκλογικεύσει, αλλά τα νήπια καταλαβαίνουν –σχεδόν-τα πάντα. Γι’ αυτό μόλις ηρεμήσετε εκφράστε την απογοήτευσή σας με σίγουρο και ήρεμο τρόπο, ξεκάθαρα και ειλικρινά, χωρίς να το πληγώσετε βέβαια.

Ζητήστε υποστήριξη

Η υποστήριξη μπορεί να προέρχεται από την οικογένεια, τους φίλους ή κάποια ομάδα. Βρείτε κάποιον στον οποίο μπορείτε να μιλήσετε όταν είστε στρεσαρισμένη, ώστε να ξεδώσετε.

Διαλογιστείτε

Μάθετε την τεχνική του διαλογισμού ή κάντε γιόγκα. Βοηθά πολλούς ανθρώπους να αποβάλουν τις αρνητικές σκέψεις και αν καταπολεμήσουν το άγχος.

Επικεντρωθείτε στο πρόβλημα

Για να αποφευχθεί η κριτική που θα μπορούσε μόνο να αυξήσει την ένταση- επικεντρωθείτε στο τι μπορείτε να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα. Να είστε ξεκάθαροι και συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα πείτε: «είμαι θυμωμένη που έσπασες το βάζο», αντί: «όλο ζημιές κάνεις».

Μην κρατάτε κακία

Η συγχώρεση είναι ένα ισχυρό «όπλο». Αν επιτρέψετε στο θυμό και σε άλλα αρνητικά συναισθήματα να παραγκωνίσει τα θετικά σας συναισθήματα, μπορεί να καταλήξετε πικραμένοι και να νιώθετε αδικημένοι, χωρίς να ισχύει πάντα αυτό. Αλλά αν μπορείτε να συγχωρείτε κάποιον που εξόργισε, μπορείτε να μαθαίνετε από την κατάσταση. Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε από τον καθένα να συμπεριφέρεται ακριβώς όπως θέλουμε ανά πάσα στιγμή, έστω κι αν αυτά είναι τα παιδιά μας