Δεν υπάρχουν κακά ούτε επικίνδυνα παιδιά. Oι μαμάδες, όμως, από αγάπη και ανησυχία, δεν εγκρίνουν πάντα τις παρέες των παιδιών τους. Η αλήθεια είναι, ότι, αν μεγαλώνετε το παιδί σας σωστά, δεν κινδυνεύει να «παρασυρθεί από κακές παρέες» και επομένως, στη πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να έχετε σοβαρές ανησυχίες για κανέναν από τους φίλους του. Κάποια από τα παιδάκια, βέβαια, που ο γιος/η κόρη σας θα καλεί κατά καιρούς στο σπίτι, ίσως σας προβληματίσουν. Ίσως ακόμα και να σας ενοχλήσουν. Μπορεί και να θελήσετε να τα… στραγγαλίσετε. Αλλά δεν θα το κάνετε. Απλά θα πάρετε απόφαση ότι στην ζωή του παιδιού σας, κάποια στιγμή, ίσως μπει κάποιος από τους παρακάτω τύπους “ενοχλητικού” παιδιού.

Το κακομαθημένο παιδί

Είναι το είδος του παιδιού που δεν αφήνει περιθώρια διαπραγμάτευσης: θα πάρει αυτό που θέλει, τη στιγμή που το θέλει. Εσείς μπορεί να έχετε δώσει αγώνες και αγώνες για να διατηρήσετε τις ισορροπίες και να μεγαλώσετε ένα παιδί πειθαρχημένο και ώριμο. Όμως εσείς δεν έχετε μεγαλώσει όλα τα παιδιά του κόσμου.

Το… κλαψιάρικο

Πολλά παιδιά είναι υπερευαίσθητα. Ή, ίσως, δεν πρόκειται για υπερευαισθησία, αλλά για ένα παιδί τρομαγμένο που του λείπει η συναισθηματική ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται φροντίδα και αγάπη. Επίσης, σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται πολλή υπομονή. Ένα παιδάκι που κλαίει επειδή του πήραν το παιχνίδι που έπαιζε/ λερώθηκε η μπλούζα του με μαρκαδόρους/ έμεινε μόνο για 4 δευτερόλεπτα, χρειάζεται αρκετή… γιόγκα για να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία. Είναι λογικό να κλονίζει το νευρικό σας σύστημα, αλλά δεν θα μεταμορφώσει ξαφνικά το παιδί σας σε… Βασιλάκη Καΐλα.

Ο μικρός ταραξίας

Όλα τα παιδιά κάνουν αταξίες και φασαρία. Κάποια παιδιά, όμως, είναι σκέτα καλικατζαράκια! Τρέχουν, φωνάζουν, εκσφενδονίζουν μπογιές στους τοίχους, γκρεμίζουν τοίχους στο πέρασμά τους και -φυσικά!- δεν ακούν κανέναν. Ούτε εσάς. Που τα φιλοξενείτε. Και δεν είστε η μαμά τους. Οι ανησυχίες σας ότι το παιδί σας θα επηρεαστεί είναι βάσιμες – πιθανότατα θα παρασυρθεί από το ξέφρενο παιχνίδι που θα ανακαλύψει μέσω του μικρού ταραξία που διάλεξε για κολλητό. Οι παρεκτροπές είναι μέσα στη ζωή… Οπλιστείτε με υπομονή – κάποτε θα έρθει η μαμά του να το πάρει.

Το η – μαμά – μου- δεν- το- κάνει- έτσι παιδί

Αυτή είναι η περίπτωση του παιδιού που μπορεί να κάνει τα νεύρα σας κρόσσια, ανεξαρτήτως της επιρροής του στο παιδί σας. «Η μαμά μου βάζει το τυρί κάτω από τον κιμά», «Η μαμά μου απαγορεύει την τηλεόραση», «Η μαμά μου δεν βάζει βούτυρο στο τοστ», «Η μαμά μου μ’ αφήνει να πίνω όση κόκα-κόλα θέλω». Τα παιδιά, είναι παιδιά, αλλά κι εσείς είστε άνθρωποι με περιορισμένη υπομονή. Αν η μαμά σου είναι ο γκουρού των μαμάδων, μπορείς να επιστρέψεις σ’ αυτήν και να μας αφήσεις να πορευτούμε ως ξέρουμε!

Το τεμπέλικο ή βαριεστημένο παιδί

Πρόκειται για το παιδί που δυσκολεύεται να βρει ενδιαφέρον σε κάποια από τις δραστηριότητες που του προτείνετε. Βαριέται τα ομαδικά παιχνίδια, τη ζωγραφική και τις ταινίες. Ο τύπος του παιδιού που λέει συνέχεια «δεν θέλω» ή «βαριέμαι» ή «μπα, δε μ’ αρέσει» εγείρει ανησυχίες: Κι αν παρασύρει το παιδί σας στο… αμάρτημα της οκνηρίας; Μην ανησυχείτε. Το μυρμηγκάκι σας δεν θα μετατραπεί ξαφνικά σε τζίτζικα. Μπορείτε πάντα να καλλιεργήσετε στο παιδί ενδιαφέροντα.

Το μικρομέγαλο

Συνήθως τα κοριτσάκια έχουν την τάση να βιάζονται να μεγαλώσουν. Πολλά κορίτσια των πρώτων τάξεων του Δημοτικού, ή ακόμη και προσχολικής ηλικίας, μιλούν για «το αγόρι που αγαπούν», κρατούν μικροσκοπικά τσαντάκια και γενικά συμπεριφέρονται σαν μικρές κυρίες. Είναι δικαιολογημένο να σας φαίνεται κάπως αντιαισθητική αυτή η τάση, αλλά θυμηθείτε, ότι αν έχετε μεγαλώσει το παιδί σας με τα σωστά πρότυπα, τότε δεν κινδυνεύει από την «κακή επιρροή».

Η βασικότερη αρμοδιότητα των μαμάδων είναι να ανησυχούν και να ελέγχουν. Είναι στη φύση τους και όλοι τους το συγχωρούν. Θυμηθείτε, ωστόσο: τα παιδάκια είναι πάντα άμοιρα ευθυνών -επιρρίψτε ευθύνες στους ενήλικες, όχι σ’ αυτά.