Αυτές είναι οι 5 ιστορικές προσπάθειες για την απαγόρευση του καφέ…

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/07/2014 - 19:29 | Author: Newsroom

Ο καφές μπορεί τώρα να είναι σήμερα μια παγκόσμια συνήθεια, αλλά…
παλιότερα δεν είχαν όλοι την ίδια άποψη. Απαγορεύσεις, ποινικές διώξεις, και χρήση του καφέ ως δηλητήριο σε καταδίκους φυλακών το «ποτό του Σατανά» έχει μεγάλη ιστορία.

1. ΜΕΚΚΑ

Ο καφές είχε απαγορευτεί στη Μέκκα το 1511, αφού πίστευαν ότι διεγείρει την ριζοσπαστική σκέψη. Ο καφές Ιάβας, επίσης, είχε κακή φήμη για τη χρήση του ως διεγερτικό – κάποιες αιρέσεις «Sufi» πέρναγαν γύρω γύρω καφέ μέσα σε ένα μεγάλο μπολ, στις κηδείες για να μένουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια των προσευχών.

2. ΙΤΑΛΙΑ

Όταν ο καφές έφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα, κληρικοί προσπάθησαν να το απαγορεύσουν και να επισημανθεί ως «σατανικό». Αλλά όταν δοκίμασε καφέ ο Πάπας Κλήμης VIII, δήλωσε ότι είναι πολύ νόστιμο, και μάλιστα ειρωνεύτηκε ότι θα πρέπει να βαφτιστεί. Με τη δύναμη της παπική ευλογίας, πολλά καφενεία άνοιξαν γρήγορα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

Όταν ο Murad IV διεκδίκησε το οθωμανικό θρόνο το 1623, απαγόρευσε τον καφέ και δημιούργησε ένα σύστημα λογικών ποινών. Η ποινή για την πρώτη παράβαση ήταν ο ξυλοδαρμός. Όποιος βρισκόταν με καφέ για δεύτερη φορά, τον έραβαν μέσα σε έναν δερμάτινο σάκο και τον έριχναν στα νερά του Βοσπόρου.

4. ΣΟΥΗΔΙΑ

Η Σουηδία απαγόρευσε τον καφέ το 1746. Η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης όλα τα «σύνεργα καφέ» – με αστυνομικούς να κατάσχουν φλιτζάνια και πιάτα καφέ. Ο Βασιλιάς Gustav ΙΙΙ, επίσης, διέταξε τους καταδικασμένους δολοφόνους για πίνουν καφέ, ενώ οι γιατροί παρακολουθούσαν πότε οι κούπες του καφέ θα τους σκότωναν, κάτι το οποίο αποδείχθηκε υπέροχο για τους καταδικασμένους και πολύ βαρετό για τους γιατρούς.

5. ΠΡΩΣΙΑ

Το 1777, ο Φρειδερίκος ο Μέγας της Πρωσίας εξέδωσε μανιφέστο υποστηρίζοντας την υπεροχή της μπύρας πάνω από τον καφέ. Υποστήριξε ότι ο καφές παρενέβαινε με την κατανάλωση μπύρας της χώρας, ελπίζοντας ότι η βασιλική αυτή δήλωση θα έκανε τους Πρώσους πρόθυμους να πίνουν μία μπύρα για να ανοίγει το μάτι κάθε πρωί. Η δήλωση του Φρειδερίκου ήταν η εξής, «Η Αυτού Μεγαλειότητας ανατράφηκε με την μπύρα», εξηγώντας γιατί πίστευε ότι το πρωινό ποτό ήταν μια καλή ιδέα.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral