Μία φιλόδοξη και συστηματική προσπάθεια για την καταπολέμηση της εξάρτησης από το κάπνισμα, ξεκινούν από την Θεσσαλονίκη τα στελέχη των κέντρων πρόληψης σε συνεργασία με την 4η ΥΠΕ, το ΚΕΕΛΠΜΟ, τα νοσοκομεία και τον ΟΚΑΝΑ. Ο ΟΚΑΝΑ στηρίζει και προωθεί αυτή την σημαντική προσπάθεια, με κύριο σκοπό να ενημερώσει γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να αποφύγουν το κάπνισμα.

“Κάθε μαθητής, κάθε γονέας, κάθε εκπαιδευτικός πρέπει πλέον να γνωρίζει και, μάλιστα, να γνωρίζει εγκαίρως. Αυτή είναι η ευθύνη μας και την αναλαμβάνουμε στο ακέραιο”, δήλωσε στο thestival.gr o πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μιχαήλ Κατρίνης.

Ένα μικρό ποσοστό παιδιών (0,5%) ξεκινά το κάπνισμα από την ηλικία των 11 ετών αλλά το ποσοστό αυτό στην ηλικία των 13 αυξάνεται στο 3%. Η καπνιστική συμπεριφορά τυπικά εδραιώνεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας, καθώς οι περισσότεροι ενήλικοι καπνιστές κάπνισαν το πρώτο τους τσιγάρο ή είχαν εθιστεί στη νικοτίνη ήδη μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 1.500 μαθητές δημοτικού στο πλαίσιο της πανελλαδικής παρέμβασης ”Κάπνισμα; Όχι εμείς” των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας για την πρόληψη του καπνίσματος στα σχολεία. Το υλικό της παρέμβασης είναι υποψήφιο για το βραβείο European Drug Prevention 2014 του Pompidou Group. Στο πλαίσιο της παρέμβασης δημιουργήθηκε και ένα ηλεκτρονικό βιβλίο στα ελληνικά και στα αγγλικά ενώ πρόκειται να μεταφραστεί και στα τουρκικά για τα παιδιά της μειονότητας στη Θράκη.

Η έρευνα διεξήχθη κατά το σχολικό έτος 2012-2013 σε 57 σχολεία των νομών Θεσσαλονίκης, Ξάνθης και Ροδόπης και μετείχαν συνολικά 1491 μαθητές και έδειξε ότι η παρέμβαση “Κάπνισμα; Όχι εμείς”:

Οι επιμέρους στόχοι του προγραμμάτος αφορούν στη(ν):

• παροχή έγκυρης και αξιόπιστης γνώσης σε σχέση με τις συνέπειες του καπνίσματος κυρίως τις βραχυπρόθεσμες που μπορούν να γίνουν αντιληπτές και κατανοητές από τα παιδιά,

• αναγνώριση των αρνητικών προτύπων (οικογένεια, ΜΜΕ, παρέα) που επηρεάζουν τη στάση και τις αντιλήψεις μας για το κάπνισμα,

• ανάπτυξη αποτελεσματικών τρόπων έκφρασης της προσωπικής γνώμης και τρόπων να λέμε όχι σε ότι δε συμφωνούμε χωρίς να βλάπτουμε τους υπόλοιπους,

• καλλιέργεια μιας στάσης φροντίδας του εαυτού και αυτοεκτίμησης,

• συνειδητοποίηση των ενηλίκων, για την επιρροή που ασκούν ως μοντέλα στην ανάπτυξη εξαρτητικών συμπεριφορών από μέρους των παιδιών.

Να σημειωθεί ότι στόχος για τον επόμενο χρόνο, είναι η προσέγγιση 500 σχολικών μονάδων περίπου 10.000 μαθητών και ενός αντίστοιχου αριθμού γονέων, ενώ ο στόχος για την 5ετία που ακολουθήσει είναι να εκπαιδευτούν 50.000 μαθητές δημοτικού (Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού).

Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας των Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Ν. Θεσσαλονίκης (ΕΛΠΙΔΑ, Δίκτυο ΑΛΦΑ, ΠΥΞΙΔΑ και ΣΕΙΡΙΟΣ), Ν. Ροδόπης (Ορφέας) και Ξάνθης (Έκφραση), τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΠΙΨΥ-ΕΚΤΕΠΝ), την 4η Υγειονομική Περιφέρεια και το ΑΝΘ “Θεαγένειο”