Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου της Γενεύης που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα PlosOne , η αυθεντικότητα του γέλιου …
συνδέεται με την σύσπαση τριών μυών.

Είναι γεγονός ότι πολλές φορές κρύβουμε τα συναισθήματα μας πίσω από ένα ψεύτικο χαμόγελο, αυτό όμως βοήθησε μια ομάδα ερευνητών να ερευνήσει τον τρόπο που μπορούμε να καταλάβουμε την αυθεντικότητα ενός γέλιου.

Συγκεκριμένα, 31 νέοι- ηλικίας 22 ετών κατά μέσο όρο- έλαβαν μέρος στο πείραμα όπου έπρεπε να εκτιμήσουν την αυθεντικότητα του γέλιο σε 8 άβαταρ οι οποίοι θα αναπαράγουν με διαφορετικές εντάσεις τις κινήσεις των μυών που συνδέονται.

Ο κάθε άβαταρ διέθετε λοιπόν 19 εκφράσεις γέλιου τις οποίες έδειχνε μέσα σε ένα βίντεο 2 δευτερολέπτων. Σύμφωνα με τις αναφορές των συμμετεχόντων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το αυθεντικό γέλιο είναι αυτό στο οποίο συμμετέχουν οι πιο πολύ μύες.

Ειδικότερα, τρεις είναι οι μύες που μαρτυρούν την αυθεντικότητα του γέλιου: οι σφικτήρες που βρίσκονται γύρω από το μάτι, οι μύες που μας επιτρέπουν να συνοφρυωνόμαστε και τα διάσημα ζυγωματικά που συμπίπτουν με την άκρη του στόματός μας.

Μέχρι σήμερα οι ρυτίδες στο πόδι της χήνας ήταν η απόδειξη για το αυθεντικό γέλιο, οι μελέτες όμως βασίστηκαν σε φτιαγμένες φωτογραφίες.

Για να κατανοήσουν καλύτερα τους μηχανισμούς που συνδέονται με το γέλιο οι ερευνητές παρατηρούσαν ταυτόχρονα τις συσπάσεις των μυών του προσώπου των συμμετεχόντων, με την βοήθεια ηλεκτρομυογραφήματος, την στιγμή που εκείνοι έπρεπε να κρίνουν τα άβαταρ.

Έτσι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν βλέπουμε κάποιον να μας χαμογελάει μιμούμαστε κατά κάποιο τρόπο και υιοθετούμε και εμείς την ίδια αντίδραση.