Aνάδειξη της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνισμού της Μ.Ασίας

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔19/05/2016 - 20:24 | Author: Newsroom

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΑΓ.ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

TOY ΕΚ ΒΡΥΟΥΛΛΩΝ Μ.ΑΣΙΑΣ

ΕΔΡΑ ΣΥΛΛΑΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Τον Σεπτέμβρη του 2015 ιδρύεται στη Σύλλαμο Ηρακλείου Κρήτης Σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία Σύλλογος Φίλων Αγίου Νεκταρίου του εκ Βρυούλλων>> ,με έδρα τη Σύλλαμο και υπό την αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

Βασικοί σκοποί ίδρυσης του Συλλόγου, πέραν από τους μερικούς που αναγράφονται στο καταστατικό και που μπορεί κάποιος να ενημερωθεί από το site του Συλλόγου, είναι η ανάδειξη, διάσωση, διατήρηση και μεταλαμπάδευση της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του ελληνισμού της Μ.Ασίας ιδιαίτερα στη χώρα των Βουρλών με επίκεντρο τον Άγιο Οσιομάρτυρα Νεκτάριο εκ Βρυούλλων και την εύρεση πόρων για αποπεράτωση του Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Οσιομάρτυρος Νεκταρίου του εκ Βρυούλλων στη Σύλλαμο, καθώς και τη συντήρησή του και για κάθε μορφής υποστήριξη του έργου ανέγερσης και των προβλεπόμενων μελλοντικών κτισμάτων στο ακίνητο αυτό, σύμφωνα με την παράδοση της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας.

Ο υπό ανέγερση ναός του Οσιομάρτυρος Αγίου Νεκταρίου στη Σύλλαμο Ηρακλείου είναι ο μοναδικός μονόκλιτος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νεκτάριο τον Βουρλιώτη.

Για να γνωρίσουμε καλύτερα τον Άγιο Νεκτάριο, ας μάθουμε μερικά πράγματα για την ζωή του.

Ο Άγιος Νεκτάριος από τα Βρυούλλα ή Βουρλά, ό Νέος οσιομάρτυρας,
γεννήθηκε από φτωχούς αλλά ευσεβείς γονείς στα Βρύουλλα ή Βουρλά της Εφέσου και ονομαζόταν Νικόλαος. Έμεινε ορφανός από πατέρα και 17 ετών μπήκε με μισθό στην υπηρεσία κάποιου αγά. Μαζί με άλλους έξι νέους χριστιανούς, εξαπατήθηκε από τους Τούρκους και εξισλαμίστηκε, διότι πίστεψαν ότι οι γονείς τους πέθαναν από κάποια επιδημία. Όταν όμως ό Νικόλαος γύρισε στα Βουρλά πληροφορήθηκε ότι ή μητέρα του ζούσε και έτρεξε με χαρά κοντά της. Η ευσεβής μητέρα, όταν είδε με τούρκικα ρούχα τον γιο της τον έδιωξε λέγοντας του ότι, εγώ δεν γέννησα Τούρκο αλλά Νικόλαο Χριστιανό. Τότε ό Νικόλαος κατάλαβε το αμάρτημα του και μετά από ένα ταξίδι στη Σμύρνη – Κωνσταντινούπολη – Βλαχία και πάλι στη Σμύρνη, εξομολογήθηκε σ’ έναν Αγιορείτη μοναχό και με την ευλογία του πήγε στο Άγιον Όρος. Εκεί κατέληξε στη Σκήτη της ‘Αγίας Άννας κοντά στον πατριώτη του μοναχό Χατζή Στέφανο, όπου έγινε μοναχός με το όνομα Νεκτάριος. ‘Αλλ’ ό πόθος του μαρτυρίου έκαιγε μέσα στην καρδιά του. Έτσι με τις ευλογίες του πνευματικού του έφυγε να μαρτυρήσει, με τη συνοδεία του οσιοτάτου χειραγωγού του Στεφάνου. Όταν έφτασαν στην πατρίδα τους τα Βούρλα, ο Νεκτάριος παρουσιάστηκε στον κριτή και αφού έριξε το φέσι του κατά γης είπε: “Πάρτε τα σημάδια της πίστης σας, εγώ χριστιανός Νικόλαος γεννήθηκα και χριστιανός θέλω να πεθάνω”. Παρ’ όλες τις κολακείες και τα βασανιστήρια, ό Νεκτάριος έμεινε αμετακίνητος στην πίστη του. Έτσι τον αποκεφάλισαν στις 11 Ιουλίου 1820.

Στη Σκάλα Βουρλών της Μικράς Ασίας υπήρχε ο Ναός του Αγίου Νικολάου εκ Βρυούλων. Νικόλαο τον έλεγαν οι παλιοί όπως το λαϊκό του όνομα. Νικόλαο τον αποκαλούν σήμερα και οι Τούρκοι.. Ο Μικρός όμορφος και μεγαλοπρεπής νοικοκυρεμένος ναός του Αγίου κάποτε… μετά το 1922 ανοίχτηκαν παράθυρα και χωρίστηκε σε 2 κάμερες…(δωμάτια), έγινε δημοτικό σχολείο των ανταλλαγέντων Τουρκοκρητικών και γι αυτό δεν καταστράφηκε ως κτίριο. Όταν επέστρεψε το 1950 ο Γιώργος Σεφέρης είδε τις αλλαγές και είπε καλύτερα να μην επέστρεφα, όλα αυτά τα διηγείται Τούρκος ιστορικός…κάτοικος Βουρλών.

Μετά από έρευνα και μαρτυρίες εντοπίστηκε ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου στη Σκάλα των Βουρλών Μικράς Ασίας. Κατά την τελευταία μας επίσκεψη στα Βουρλά συλλέξαμε κάθε προφορική πηγή από τους Τουρκοκρητικούς που κατοικούν εκεί και φιλοξενηθήκαμε από τον Οικουμενικό Αρχιμανδρίτη Σμύρνης π. Κύριλλο Συκή ο οποίος προσπαθεί με το Οικουμενικό Πατριαρχείο την αναστήλωση του.

Η Τίμια Κάρα του Αγίου Οσιομάρτυρος Νεκταρίου εκ Βρυούλλων βρίσκεται στο Κυριακό της Αγίας Άννης στο Άγιο Όρος και εκτίθεται για προσκύνημα σε όλους τους επισκέπτες κάθε φορά μαζί με το αριστερό πόδι της Αγίας Άννας . Η καλύβη στη σκήτη της Αγίας Άννας όπου εμόνασε ο ΄Αγιος βρίσκεται κοντά στο Κυριακό, στην Καλύβη του Αγίου Ιωάννου του θεολόγου (ερειπωμένη σήμερα) . Οι μοναχοί την αποκαλούν καλύβη του Αγίου Νεκταρίου του Βουρλιώτη του Αγιαννανίτη.

Τον Άγιο αγιογράφησε ο Μοναχός Αντώνιος Ποδάρας ο Βουρλιώτης –Σκήτη Αγίας Άννης Κελί Αγίου Ευσταθίου, Άγιο Όρος, το 1926.

Σήμερα ο Άγιος τιμάται σε πολλά μέρη της Ελλάδος όπου υπάρχουν κλίτη και εικόνες αφιερωμένα σε αυτόν. Στον Νεοανεγειρόμενο Μονόκλιτο Ναό του στη Σύλλαμο Ηρακλείου Κρήτης ,στο δεξιό κλίτος του Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας Αττικής, στον Καθεδρικό Ιερό ναό Παναγίας Βουρλιώτισσας Νέας Φιλαδελφείας,στο δεξί κλίτος στον Ιερό Ναό της του Θεού Ναού Σοφίας στο προάστιο Νέων Κλαζομενών– Ατσαλένιο Ηρακλείου Κρήτης , στο αριστερό κλίτος του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στα Μέσα Μουλιανά Σητείας και σε πολλά άλλα μέρη.

Η ανέγερσή του Ιερού Ναού στον όμορφο συνοικισμό της Συλλάμου Ηρακλείου Κρήτης άρχισε τον Οκτώβρη του 2006, όπου κατοικούν αρκετοί απόγονοι Βουρλιωτών – Μικρασιατών. Κάθε χρόνο στον ημιτελή ναό, τελείται Θεία Λειτουργία στις 11 Ιουλίου, ημέρα εορτής του Αγίου.

Δίπλα στο ναό φιλοδοξούμε να υπάρξει ένα Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού. Ήδη έχει ολοκληρωθεί με ευρωπαικό πρόγραμμα το Ανοικτό Πολιτιστικό Κέντρο Συλλάμου (Θέατρο) στον περιβάλλοντα χώρου του προσκυνήματος του Αγίου .

Βιβλίο έχει γράψει Ο Νίκος Κυβερνητάκης – Συνάνης «Ο ΑΓΙΟΣ ΟΣΙΟΜΑΡΤΥΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Ο ΕΚ ΒΡΥΟΥΛΛΩΝ ..ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΩΣ ΤΗΝ ΑΓΙΟΤΗΤΑ , και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του επικοινωνιακού και μορφωτικού ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Ηράκλειον 2008.

Μέλη του Συλλόγου , μπορούν να γίνουν όσοι επιθυμούν ανεξαρτήτως μικρασιατικής καταγωγής ή όχι.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να επικοινωνήσουν στο e-mail του Συλλόγου : filoiagne@gmail.com

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΑΛΑΖΟΥΛΑΣ

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral