Αλήθεια ή ψέμα; Το βραδινό φαγητό προκαλεί αύξηση του βάρους;

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/01/2015 - 23:58 | Author: Newsroom

Το φαγητό τις βραδινές ώρες έχει συνδεθεί από καιρό με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Πριν από χρόνια, ο πρωτοπόρος Adele Davis έδωσε τη γνωστή συμβουλή «να τρώτε πρωινό σαν βασιλιάδες, γεύμα σαν πρίγκιπες και δείπνο σαν άποροι».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ στον ιστότοπο του Δικτύου Πληροφοριών Ελέγχου Βάρους, δεν έχει σημασία η ώρα της ημέρας που τρώτε.

Αυτό που καθορίζει εάν θα κερδίσετε, θα χάσετε ή θα διατηρήσετε το βάρος σας είναι πόσο τρώτε και πόση φυσική δραστηριότητα κάνετε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Μια μελέτη στο περιοδικό παχυσαρκίας επιτείνει τη σύγχυση με τον υπαινιγμό, ότι μπορεί να υπάρχει κάτι περισσότερο στο νυχτερινό φαγητό.

Στο Πανεπιστήμιο Northwestern οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η κατανάλωση φαγητού το βράδυ οδήγησε σε διπλάσια αύξηση του σωματικού βάρους – ακόμα και όταν οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται ήταν οι ίδιες. Αλλά, αυτή η έρευνα έγινε σε ποντίκια και όχι σε ανθρώπους, και ο λόγος για την αύξηση του σωματικού βάρους ήταν άγνωστος.

Όσοι, λοιπόν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, δεν κινδυνεύετε να πάρετε κιλά, ότι ώρα την ημέρα και εάν τρώτε. Εάν όμως, έχετε συνδυάσει το βραδινό φαγητό με την αντιμετώπιση του στρες ή τη πλήξης, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταφύγετε σε υπερκατανάλωση τροφής.

Αυτό συμβαίνει γιατί έχετε τη τάση να καταναλώνετε σνακ μετά το βραδινό φαγητό, τα οποία συχνά αποτελούνται από τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα, όπως τα τσιπς, μπισκότα, καραμέλες.

Σε αυτή τη περίπτωση είναι εύκολο να τελειώσετε ολόκληρη τη σακούλα με τα πατατάκια, πριν καν το συνειδητοποιήσετε.

Εκτός, φυσικά από αυτές τις περιττές επιπλέον θερμίδες που θα καταναλώσετε, πρέπει να γνωρίζετε ό,τι το φαγητό λίγη ώρα πριν κοιμηθείτε, μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και προβλήματα στον ύπνο.

Όταν λοιπόν, θέλετε να χάσετε ή να διατηρήσετε το βάρος σας, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε το φαγητό τη νύχτα, αρκεί να αποτελεί μέρος στον πλάνο των ημερήσιων θερμίδων σας.

Επίσης, για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής, πρέπει να μη τρώτε μπροστά στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τη μερίδα σας.

Μερικές καλές επιλογές συσκευασμένων σνακ μέχρι 100 θερμίδων, είναι μικρές μερίδες ποπ κορν, μια μπάρα δημητριακών, ένα κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή φρούτα.

Τέλος, πρέπει να τονίσω ότι αυτό το είδος διατροφής το βράδυ, δεν πρέπει να συγχέεται με την ιατρική κατάσταση που ονομάζεται «σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας» και απαιτεί επαγγελματική ιατρική φροντίδα.

Loading...
  • europalso

    ideascentral