Βούτσης: «Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε αισιόδοξοι για τις εκλογές θα γίνουν το 2019»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔22/01/2017 - 11:43 | Author: Newsroom

«Όχι» σε διλημματικές καταστάσεις εις βάρος της χώρας μας, που ικανοποιούν και άλλου είδους στοχεύσεις ενόψει εκλογών σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στη Γερμανία, τάσσεται ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με συνέντευξή του στο “CNN Greece”.

Ξεκινώντας από τις απαντήσεις του στο θέμα της αξιολόγησης, ο πρόεδρος της Βουλής δηλώνει πως «είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί όλα τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, με κορυφαίο αυτό της υπεραπόδοσης των εσόδων, δείχνουν ότι η εφαρμογή από την πλευρά μας αυτής της συμφωνίας -η οποία έχει και εν μέρει οδυνηρές κοινωνικές επιπτώσεις και οπωσδήποτε εξαντλεί σε έναν βαθμό και το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης- οδηγεί σε συμπεράσματα βάσει των οποίων θα έπρεπε από τον Δεκέμβριο να έχει κλείσει η συμφωνία».

Ενώ με αφορμή τη συμμετοχή ή μη του ΔΝΤ, επισημαίνει: «Δεν αποδεχόμαστε, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή και την ποιότητα της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οποιαδήποτε διλημματική έκφραση περί Σκύλας και Χάρυβδης, που στήνεται σε βάρος του ελληνικού λαού και των συμφερόντων του και οδηγεί και σε παρατεταμένη υπονόμευση της ίδιας της συμφωνίας που έχει συνομολογηθεί. Αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε σε καμία περίπτωση. … Δεν αποδεχόμαστε κανενός είδους υποκριτικές εν πολλοίς πιέσεις και διλημματικές καταστάσεις, που έχουν εκτός των άλλων κι ένα προφανή σκοπό εσωκομματικού ακροατηρίου ενόψει του πολιτικού κύκλου των εκλογών σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφέρομαι προφανώς ιδιαίτερα στη Γερμανία».

Και μιας και ο λόγος στη συγκεκριμένη αυτή ευρωπαϊκή χώρα, ο Ν. Βούτσης υπογραμμίζει ότι «η Γερμανία δεν είναι μόνο οι απόψεις του κ. Σόιμπλε. Εγώ περί απόψεων μιλάω. Δεν προσωποποιώ προς τον υπουργό Οικονομικών. Με ενδιαφέρον π.χ. βλέπουμε τις απόψεις του κ. Γκάμπριελ…». Ειδικότερα, καταγράφει, ότι ο αντικαγκελάριος εκτός των θέσεων του στο ελληνικό ζήτημα, «στο οποίο από πλευράς Σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη έχει υπάρξει μια ουσιαστική μετακίνηση σε πολιτικές εναντίον της λιτότητας, πέραν αυτών έκανε πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις π.χ. για τον ρόλο και τις ευθύνες των ΗΠΑ, σε σχέση με την αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής με τις πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή».

Σε ερώτημα, εξάλλου, για το πώς μπορεί να επηρεάσει η εκλογή Τραμπ, απαντά: «Το ΔΝΤ δεν μπορεί στην παρούσα φάση, κατά τη γνώμη μας, να αποτελεί τον άξονα επιβολής μέτρων πέραν αυτών που αυστηρά έχουν συνομολογηθεί στη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού. Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να έχουν μία στάση, αν όχι θετική ή ευνοϊκή, εν πάση περιπτώσει, μη ασφυξίας για την ελληνική περίπτωση, εάν συνεχίσουν να αντιτίθενται ως προς τα ακραία προγράμματα λιτότητας και ως προς τη γερμανική περιοριστική εκδοχή, που έχει οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε αδιέξοδο, τότε θα είναι μια εξέλιξη ενδιαφέρουσα. Όλα αυτά όμως βρίσκονται στο πεδίο των εικασιών».

Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνει ότι «εκλογές θα γίνουν το 2019», ενώ για το σενάριο της αριστερής παρένθεσης αναφέρει: «Αυτό το έργο έχει παιχτεί. Έχει κατέβει από τη σκηνή. Δεν έχει πια θεατές. Έχει όλο και λιγότερους». Συνεπώς, εκλογές το 2019, όπως αναφέρει. Και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, σημειώνει, αν και προσθέτει ότι «είναι όμως μπροστά μας οι εξελίξεις και μπροστά μας είναι οι όποιες διεργασίες γίνουν εκ μέρους και άλλων κομμάτων, που ενδεχομένως μπορεί να αλλάξουν άποψη γύρω από αυτό το ζήτημα». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, «δεν είναι κάτι που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή».
Απαντώντας στο ερώτημα για τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά, εκτιμά πως «θα αποκτήσουν ένα ενδιαφέρον στον βαθμό που θα αντιστοιχηθούν και θα εναρμονιστούν με την κατεύθυνση που έχουν αντίστοιχες διεργασίες σε ευρωπαϊκή κλίμακα», δηλαδή σε αντιπαλότητα με τις στρατηγικές της λιτότητας, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, της συνεργασίας με τις νεοφιλελεύθερες δεξιές δυνάμεις και της διαμόρφωσης ενός ευρύτατου μπλοκ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. «Τα διακυβεύματα είναι τόσο μεγάλα, το προσφυγικό, το οικονομικό, το κοινωνικό ζήτημα, που δεν είναι δυνατόν να μείνει ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας περαιτέρω εγκλωβισμένος στην πρακτική της πλήρους ταύτισης με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού», είναι η άποψη του Ν. Βούτση.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στον τόπο μας, ο πρόεδρος της Βουλής δίνει το στίγμα των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ: «Εμείς θέλουμε να υπάρχει πλουραλισμός, ενημέρωση αυθεντική. Θέλουμε δημόσιο χώρο αντιπαράθεσης πολιτικών και ιδεολογικών απόψεων. Θέλουμε το Σύνταγμα και κάθε του γράμμα, που αφορά στις υποχρεώσεις του Τύπου, να εφαρμόζεται. Και με αυτήν την έννοια, σωστά ο πρωθυπουργός ζήτησε μια διακομματική συνεννόηση για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση».

Κλείνοντας παραθέτει τους στόχους που έχει για το 2017 ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ενώ εκφράζει την προσδοκία «να αποφύγουμε τη νέα χρονιά, όσο αυτό γίνεται -θέλω να είμαι ρεαλιστής- τις κατεπείγουσες διαδικασίες, που αν δεν ακυρώνουν, οπωσδήποτε υποβαθμίζουν την ουσιαστική νομοθετική κοινοβουλευτική διαδικασία».

Loading...
  • europalso

    ideascentral