Η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα είναι δυνατή μόνο αν βρεθεί σημείο εκκίνησης για τα μέτρα μετά το 2018, θεωρεί ο πρόεδρος του EuroWorking Group.

Συμφωνία όχι στο αυριανό, αλλά στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου θεωρεί «τεχνικά εφικτή» ο πρόεδρος του EuroWorking Group, αν συντρέξουν πρώτα οι πολιτικές προϋποθέσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Θέμα» τονίζει ότι το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε αύριο είναι η καταγραφή προόδου και ένα «σημείο εκκίνησης» για τα μέτρα μετά το 2018 (συντάξεις και αφορολόγητο), αλλά και τα εργασιακά, το οποίο θα επιτρέψει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι οι καθυστερήσεις οδηγούν τις περισσότερες φορές σε χειρότερη συμφωνία, απορρίπτει τα σενάρια για Grexit, αλλά τονίζει ότι «δεν θέλουμε ούτε να σκεφτόμαστε τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ» εν όψει της λήξης των ομολόγων του Ιουλίου.

Τα καλά νέα αφορούν το χρέος καθώς ο κ. Βίζερ υπόσχεται το περίγραμμα των μεσοπρόθεσμων μέτρα. «Αναμένω όντως μεγαλύτερη σαφήνεια», λέει αν κλείσει η αξιολόγηση με συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης:

Πιστεύετε ότι είναι εφικτή μια πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας;

Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών έχουν γίνει καλές συζητήσεις μεταξύ των θεσμών, αλλά και ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές, οι οποίες όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν οδηγήσει σε μια κοινή συμφωνία σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα.

Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα, οι οποίες θα μπορούσαν αργότερα να οδηγήσουν σε συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (SLA) και μετά σε πολιτική συμφωνία στο Eurogroup.

Ετσι, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, αυτό που μπορούμε να περιμένουμε από το Eurogroup της Δευτέρας είναι να καταγραφεί σημαντική πρόοδος στις συζητήσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, η οποία θα τους επιτρέψει να γυρίσουν στην Αθήνα.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε έναν οδικό χάρτη για το κλείσιμο της αξιολόγησης σε ένα EuroWorking Group στα μέσα του επόμενου μήνα ή στο επόμενο Eurogroup, αν δεν κάνω λάθος στις 20 Μαρτίου;

Σωστά, το Eurogroup που ακολουθεί είναι στις 20 Μαρτίου. Αν οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συμφωνούσαν τώρα, αυτό το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα ότι πληρούνται οι όροι για την επιστροφή τους και την έναρξη των συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση, τότε σε τεχνικό επίπεδο είναι απολύτως εφικτό, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εγκαίρως και να έχουμε πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Και γιατί λέω «τεχνικά εφικτό»; Διότι προφανώς η πολιτική πτυχή μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχύνσεις, αλλά θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει και σε καθυστερήσεις.

Τι λείπει για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στο σημείο που βρισκόμαστε;

Εχουν γίνει συζητήσεις σχετικά με το δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο μετά το 2018, αλλά δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία μεταξύ των πλευρών σχετικά με το τι πρέπει να γίνει. Διευκρινίζω: δεν χρειάζεται να επιτευχθεί συμφωνία για το ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, αλλά θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία πάνω σε ένα καλό σημείο εκκίνησης για τις συζητήσεις και στις διαπραγματεύσεις των αποστολών στην Αθήνα.

Η ανάγκη συμφωνίας για ένα καλό σημείο εκκίνησης οδηγεί ορισμένους ανθρώπους στο λάθος συμπέρασμα να πιστεύουν ότι πρέπει να συμφωνηθεί από τώρα η τελική λύση. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ζήτημα που εξετάζουμε εδώ και αφορά μόνο το σημείο εκκίνησης.

Επίσης υπάρχει ένα δεύτερο θέμα και αυτό αφορά στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που πιστεύω ότι είναι το λιγότερο δύσκολο. Επομένως αυτά είναι τα δύο θέματα στα οποία πιστεύω ότι θα ήταν απαραίτητο οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία προ της επιστροφής στην Αθήνα.