Βαρύς φορολογικά ο Δεκέμβριος. Θα πληρώσουμε 7 δισ. ευρώ φόρους!

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔08/12/2016 - 09:59 | Author: Newsroom

Γεμάτος πληρωμές είναι ο παραδοσιακά φορολογικά βαρύς τελευταίος μήνας του χρόνου. Οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με συνολικά 7 δισ.

ευρώ φόρους, οι οποίοι θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Το αποτέλεσμα των εισπράξεων του τελευταίου μήνα του χρόνου θα κρίνει και το εάν τελικά θα διατηρηθεί η υπέρβαση των 2,5 δισ. ευρώ που καταγράφεται στα έσοδα του ενδεκάμηνου, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 1,09%.

Στο υπουργείο Οικονομικών «κρατούν την ανάσα τους» προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις φορτωμένες υποχρεώσεις του Δεκεμβρίου.

Ήδη τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι οι προβλέψεις θα επιβεβαιωθούν. Ωστόσο, τα στοιχεία του Νοεμβρίου σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες, δείχνουν ότι αν και υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι, η «κόπωση» των φορολογούμενων είναι εμφανής από το γεγονός ότι μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης των εσόδων.

Έτσι για να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις οι φορολογούμενοι θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν:

1.Τέλη κυκλοφορίας 2017: Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να πληρώσουν 1,092 δις ευρώ για τα τέλη του επόμενου έτους. Τα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών έχουν αναρτηθεί ήδη από την περασμένη εβδομάδας στο Taxisnet και είναι αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών. Εξαίρεση στον κανόνα οι ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται πλέον με βάση την πρώτο έτος κυκλοφορίας σε χώρα της Ε.Ε και όχι το πρώτο έτος κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Έτσι, υπάρχουν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας του 2017 για 31.854 αυτοκίνητα και μειώσεις για 41.978 εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.

2. ΕΝΦΙΑ 2016. Το Δεκέμβριο θα πρέπει να εξοφληθεί η τέταρτη από τις πέντε δόσεις του φόρου. Παρόλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων προτίμησαν από την πρώτη δόση να εξοφλήσουν εφάπαξ – κυρίως κάνοντας χρήση των πιστωτικών τους καρτών- . Τα αναλυτικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ , ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 40% των ετήσιων εσόδων ( 2,650 δις ευρώ) από ΕΝΦΙΑ.

3. ΦΠΑ: Έως το τέλος του 2016 επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα πρέπει να αποδώσουν ΦΠΑ περίπου 1δις ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24%, μαζί με τους προληπτικούς ελέγχους της ΓΓΔΕ έχουν αυξήσει τα έσοδα τους τελευταίους μήνες.

4. Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων. Μέχρι το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματα για τα κέρδη που είχαν το 2015.f

huffpost

Loading...
  • europalso

    ideascentral