Με τελευταία στάση στον Ελαιοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Κριτσάς, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του στην ανατολική Κρήτη.

Κρατώντας ένα μπουκάλι λάδι στα χέρια του, ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι αυτό το μπουκάλι είναι «πυρηνικής δύναμης» για την Κρήτη και όλη την Ελλάδα και είναι ένα προϊόν που θα μπορούσε να προσελκύσει εκατομμύρια τουριστών για να το δοκιμάσουν. Όπως ανέφερε, πρέπει να βρεθεί τρόπος να αναδειχθεί αυτό το προϊόν και πρόσθεσε ότι από τις επισκέψεις του στο εξωτερικό διαπίστωσε ότι, για παράδειγμα, αυτό που ονομάζουν λάδι στην Κίνα και πωλείται πανάκριβα σε μπουκαλάκια φαρμακείου «δεν πιάνει μία» μπροστά στο λάδι της Κριτσάς. Σημείωσε, δε, ότι αυτός ο ευλογημένος τόπος παράγει προϊόντα ασυναγώνστα παγκοσμίως. Τέλος, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Συνεταιρισμό Κριτσάς ως παράδειγμα για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για τα προϊόντα που παράγει, αλλά και γιατί καταφέρνει να κρατήσει τη συνοχή των παραγωγών.

Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε και ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού ο πρόεδρός του, Νίκος Αφορδακός, ο οποίος επεσήμανε την καινοτομία της παραγωγής, που συνίσταται στην κοινή άλεση του ελαιοκάρπου, συμπληρώνοντας ότι με επιστημονική μέτρηση διαπιστώνεται τι λάδι περιέχει ο καρπός του κάθε παραγωγού πριν την κοινή άλεση. Τέλος, σημείωσε ότι όταν αυτή η καινοτομία ξεκίνησε, το 1977, ορισμένες εκ των αντιδράσεων συμπυκνώνονταν στη φράση «δεν θα φέρετε τη Μόσχα στην Κρήτη». Αυτή η καινοτοιμία γενικεύτηκε στον Συνεταιρισμό Κριτσάς το 1982, με τον Συνεταιρισμό να παράγει, να τυποποποιεί και να προωθεί το λάδι στην αγορά.

Με τους παραγωγικούς φορείς του Λασιθίου και εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης συναντήθηκε στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Κατά την ομιλία του χαρακτήρισε το Λασίθι ως μια ιδιαίτερη περιοχή, που πρέπει να στηριχθεί. «Πρόθεσή μας είναι να ακούσουμε τα προβλήματα και να ψάξουμε μαζί να βρούμε λύσεις» είπε.

Αφού επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε για την πολιτική βούληση να λυθούν τα προβλήματα.

«Προσπαθήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, σε συνεννόηση με τους βουλευτές και τους φορείς της περιοχής, να αντιμετωπίσαμε αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός Λασιθίου», ανέφερε.

Επίσης τόνισε, ότι ήταν πολιτική επιλογή, το 50% των κονδυλίων που αντιστοιχούν στην Κρήτη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, να διατεθεί στο Λασίθι.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε, ότι χθες ενημέρωσε τον περιφερειάρχη και τους φορείς για το θέμα του ΒΟΑΚ, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα «θα κινηθούμε γοργά σ’ αυτή την κατεύθυνση», βάζοντας ως στόχο να έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία αν όχι μέσα στο 2107, στις αρχές του 2018.

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε μια σειρά οδικών έργων και τόνισε: «Χρηματοδοτούμε την αποπεράτωση της μεγάλης γέφυρας του Χαμεζίου, έργο που αντικατοπτρίζει ότι το όραμα του ΒΟΑΚ δεν προχωρούσε. Επί 40 χρόνια οι κυβερνήσεις προχωρούσαν, δήθεν, την ολοκλήρωση του έργου, αλλά τελειωμό δεν είχαν. Πρόκειται για μια γέφυρα 841 μέτρων, χρειάστηκαν 10 χρόνια και 16 εκατ. ευρώ» που διατέθηκαν πρόσφατα, όπως είπε.

Παράλληλα ανέφερε, ότι προχώρησε η χρηματοδότηση των αρδευτικών έργων του Οροπεδίου Λασιθίου με 15 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη για τον προσαγωγό Μπραμιανών της Ιεράπετρας και σύντομα θα ανακοινωθεί η έναρξη της κατασκευής του.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, είπε: «Αντιμετωπίσαμε θετικά το ζήτημα της επιδότησης της θέρμανσης στους ορεινούς δήμους, ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για το Οροπέδιο Λασιθίου.

Ολοκληρώσαμε τον οργανισμό για το κέντρο αποκατάστασης στη Νεάπολη και απομένουν οι διοικητικές πλέον διαδικασίες για να ξεκινήσει η μελέτη».

Ακόμη είπε πως προχωρήσαμε στην παραχώρησε κτιρίου του ΟΑΕΔ στο ΚΕΘΕΑ στην Ιεράπετρα, ενώ για το θέμα της ΔΕΗ στην περιοχή, για το οποίο, όπως είπε ενημερώθηκε μόλις χθες, επικοινώνησε με τον διοικητή της ΔΕΗ και θα παραμείνει στην πόλη το γραφείο της επιχείρησης.

Προσπαθούμε, συμπλήρωσε, να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και να βρούμε λύσεις, επαναλαμβάνοντας τις δυνατότητες του νησιού και ότι η Κρήτη μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

«Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Εξαντλεί κάθε χαραμάδα, ούτως ώστε να μπορέσομε να εκπληρώσουμε τις υποχρέωσες μας» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας

Αφού αναφέρθηκε στις αισιόδοξες προβλέψεις του, τόνισε ότι «θα μπορέσουμε να πιάσουμε εφικτούς στόχους πλεονασμάτων, ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τα μνημόνια και τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και ακολούθως, από το 2019 και μετά, να έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε, με ένα πιο ευέλικτο, πιο ελαστικό σχέδιο προσαρμογής, αδικίες και να επουλώσουμε πληγές» ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο προσιτό περιβάλλον στην επιχειρηματικότητα.

Ακόμη, μίλησε για ένα πλάνο ρεαλιστικό και ζήτησε τη συνέργεια και τη συμβολή όλων, ανεξαρτήτως ιδεολογικών και πολιτικών πεποιθήσεων.

Τέλος, αναφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως είναι βασικός κρίκος στην αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης για την έξοδο από την κρίση.

Πριν την ομιλία του πρωθυπουργού, εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, αλλά και οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία για το νοσοκομείο και την πολιτική των μνημονίων, ενώ κατήγγειλαν ότι είχε κλείσει ο παραλιακός δρόμος την ώρα που γινόταν η σύσκεψη.