Τσακαλώτος: Υπάρχουν μέτρα στη συμφωνία που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔07/04/2017 - 14:44 | Author: Newsroom

«Είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες της συμφωνίας. Με λίγα λόγια αυτό που συμφωνήθηκε τον Φεβρουάριο δηλαδή συμφωνήσαμε στα βασικά για να επιστρέψουν οι θεμσοί» δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά το Eurogroup.

Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμα: «Όπως όλες οι συμφωνίες όπου υπάρχουν συμβιβασμοί υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιήσουν και άλλα που θα μας ικανοποιήσουν. Υπάρχουν πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό. Η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντίμετρα και θα είναι 1% για το 2019 και 1% για τους φόρους το 2020. Η συμφωνία είναι ότι τα περιοριστικα μέτρα θα νομοθητηθούν τώρα και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν και αυτά τώρα και θα υπάρξουν αν είμαστε εντός των στόχων».

«Τα θετικά μετρα το 2019 θα είναι από την πλευρά των δαπανών 1,8 δις. Παιδική φτώχεια, στέγαση, προβλήματα νεας γενιάς για απασχόληση με μέτρα και ενέργειες για αναπτυξιακή πολιτική, συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα και επενδυτικό πακέτο».

Το 2020 τα μέτρα ανακούφισης θα είναι από την πλευρά των φόρων και στον ΕΝΦΙΑ και στον φόρο εισοδήματος», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Είπε ακόμα ότι δεν περιλαμβάνονται ομαδικές απολύσεις και λοκ αουτ αλλά επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων.

Για τα αντίμετρα ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Ο πρόεδρος του Eurogroup λεει ότι αν το 2019 φτάσουμε το 3,5% υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος. Εγώ λέω ότι αν είμαστε εντός των στόχων το 2019 τότε εφαρμόζονται μέτρα και αντίμετρα».

Είπε ακόμα ότι η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 ανοίγει μόλις κλείσουν οι τωρινές συνομιλίες.

Loading...
  • europalso

    ideascentral