Μία εντελώς διαφορετική κατάσταση από εκείνη που βιώνουν οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας, περιέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας, Νίκος Τόσκας σε συνέντευξη που παραχώρησε, λέγοντας πως δεν συμβαίνουν πλέον επεισόδια από αντιεξουσιαστές και καψίματα ακυρωτικών μηχανημάτων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως στο παρελθόν, ενώ για το ΚΕΠ που εγκατέστησαν οι αναρχικοί στην πλατεία των Εξαρχείων, ο ίδιος αποποιήθηκε των ευθυνών του, καταλογίζοντας τις ευθύνες στον Δήμο Αθηναίων!

Ο κ. Τόσκας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM », είπε πως πλέον δεν γίνονται πολλοί βανδαλισμοί ακυρωτικών μηχανημάτων, την ίδια στιγμή που σχεδόν κάθε βράδυ, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου επιτίθενται με βόμβες μολότοφ σε αστυνομικούς και συγκρούονται με τις δυνάμεις της αστυνομίας στους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Τόσκα:

Δημοσιογράφος: Xαίρετε κύριε Τόσκα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Kαλημέρα, τί κάνετε; Να κάνω και εγώ ένα σχόλιο για το μουσικό κομμάτι που παρουσιάσατε πριν άρα συμπεραίνουμε ότι υπάρχει και πειθαρχημένη μουσική και ακόμη και η τέχνη μπορεί να έχει κανόνες και πρέπει να έχει κανόνες όπως όλη η ζωή μας.

Δημοσιογράφος: Φυσικά λογικό είναι, κανόνες οι οποίοι πρέπει να τηρούνται, αλλά στις περιπτώσεις που δεν τηρούνται κάπου εκεί έρχεστε εσείς ως ο αρμόδιος ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μέσα στο πλαίσιο του νόμου βέβαια και των υπαρχόντων κανόνων και ενεργεί το Κράτος με τους τρόπους τους νόμιμους που πρέπει.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, ενεργεί το Κράτος όμως πάντα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ενεργεί το Κράτος και το κράτος καταρχάς πρέπει να υπάρχει. Πρέπει να είναι ένα τέτοιο κράτος που να στηρίζει τον πολίτη και ελπίζω σε αυτό το θέμα έχουν γίνει αρκετά θέματα το τελευταίο διάστημα. Η αστυνομία και το πυροσβεστικό σώμα για το οποίο είμαι υπεύθυνος έχουν αλλάξει τελείως προφίλ προς το καλύτερο σε ότι αφόρα την εξυπηρέτηση των πολιτών και των αναγκών της κοινωνίας και έχουν γίνει τεράστια βήματα, παρά τα πενιχρά μέσα που έχουμε που έχουν στην διάθεση τους.

Δημοσιογράφος: Συμφωνούμε απόλυτα σ’ αυτό κύριε Υπουργέ…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και θα μπω σε λεπτομέρειες εφόσον θέλετε.

Δημοσιογράφος: Βεβαίως θα μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά βέβαια το μυαλό μας και μετά την ερώτηση του συναδέλφου πάει φυσικά στα Εξάρχεια όπου βλέπουμε τελευταία να υπάρχει ένα αυθαίρετο «ΚΕΠ» και επίσης και στους βανδαλισμούς που γινόντουσαν στα ακυρωτικά μηχανήματα στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα που είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και προ μηνών για το θέμα αυτό και είχατε υποσχεθεί πως θα ληφθούν τα μέτρα που απαιτούνται.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Να ρωτήσω, ακούτε πολλά τέτοια περιστατικά βανδαλισμών, ακυρωτικών μηχανημάτων τις τελευταίες μέρες;

Δημοσιογράφος: Όχι τώρα πια βεβαίως…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Άρα το φαινόμενο είναι σε ύφεση και δεν προκαλώ βέβαια καταστάσεις, αλλά πιστεύω και κατάλαβαν και προσήχθηκαν κάποιοι και ανάμεσα σε αυτούς και υπάλληλοι οδηγοί των λεωφορείων και του μετρό δυστυχώς, γιατί κάποια στιγμή και εγώ και ο κύριος Σπίρτζης κάναμε κάποιες έτσι διασυνδέσεις αλλά πιστεύω να μην ισχύουν στο μέγεθος που θεωρήσαμε εμείς και να είναι τα πράγματα πιο κοντά στην επιπολαιότητα. Όμως και να μιλήσω και για το κοντέινερ το περίφημο που έχει γίνει σήμα κατατεθέν και αυτοί που το έβαλαν γι αυτό το έβαλαν. Για να γίνει σήμα κατατεθέν και να υπάρξουν ρίξεις και μέσα από εκεί να ψαρέψουν αφελείς, λοιπόν για αυτό το κοντέινερ δεν είναι βέβαιο το πρώτο πρόβλημα της χώρας το πρώτο πρόβλημα ασφάλειας αλλά επειδή…

Δημοσιογράφος: Ίσως έχει σημειολογικό χαρακτήρα γι αυτό σας το ρωτάω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ναι, εγώ θα σας πω ότι περιμένω να πάνε οι γερανοί αυτού που έχει την ευθύνη του χώρου, δηλαδή του Δήμου Αθηναίων και εμείς θα παρέχουμε την προστασία που χρειάζεται προκειμένου να αποσυρθεί αυτό το κοντέινερ.

Δημοσιογράφος: Σωστά γιατί μόνος ο γερανός δεν θα μπορούσε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έχω καμία αντίρρηση να δώσουμε και την προστασία από πλευράς αστυνομίας που θα χρειαστεί.

Δημοσιογράφος: Τελικά κύριε Υπουργέ, αυτό που έχετε πει στο παρελθόν, ότι κάποια στιγμή τα Εξάρχεια θα γίνουν μία κανονική γειτονιά σαν τις άλλες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Αυτή είναι η επιδίωξη μας και βλέπετε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα που είναι τα ναρκωτικά που κυκλοφορούσαν με τρόπο απροκάλυπτο από τους διακινητές είτε της αλβανικής μαφίας των ναρκωτικών είτε τους άλλους μέσα στα Εξάρχεια. Δεν είναι ότι μηδενίστηκαν τα προβλήματα, δε λέω ότι δεν υπάρχουν ζητήματα σοβαρά, δε λέω ότι δεν υπάρχουν ακόμα ανεγκέφαλοι και δεν υπάρχουν και άνθρωποι του υποκόσμου που διακινούν ναρκωτικά. Αλλά το φαινόμενο έχει σημαντικά μειωθεί και έχει σημαντικά μειωθεί όχι από άλλους παράγοντες ή με ευχές και ευλογίες, αλλά με παρεμβάσεις δυναμικές της Αστυνομίας.

Δημοσιογράφος: Έχει μειωθεί η διακίνηση των ναρκωτικών;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Έχει μειωθεί η διακίνηση των ναρκωτικών. Σχεδόν δύο τόνους το μήνα πιάνει η Ελληνική Αστυνομία κάνναβη, συν τα υπόλοιπα ναρκωτικά. Δύο τόνοι το μήνα είναι τεράστιες ποσότητες.

Δημοσιογράφος: Γενικά μιλάτε ή για την περιοχή;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Γενικά μιλάω. Προχθές συνελήφθησαν κάποιοι στην περιοχή της Ηγουμενίτσας με γύρω στα 250 κιλά. Στην περιοχή της Ροτόντας που σας ενδιαφέρει πιο άμεσα στη Θεσσαλονίκη, νομίζω ότι αν κάνετε μια βόλτα προς τα εκεί έχει σημαντικά μειωθεί η διακίνηση ναρκωτικών και, τέλος πάντων, κάνουμε ότι μπορούμε. Δε λέω ότι φτιάξαμε αγγελικά πλασμένο κόσμο, αλλά κάνουμε ότι μπορούμε.

Και αν θέλετε να πω και κάτι για τη Θεσσαλονίκη, είχα πει γιατί είμαστε συνεπείς σε αυτό που λέμε, ότι πέρυσι θυμάμαι διατέθηκε το ελικόπτερο της Πυροσβεστικής και το ελικόπτερο της Αστυνομίας για επιτήρηση της οδικής κίνησης στη Χαλκιδική και για αεροδιακομιδές. Σώθηκαν πέντε άνθρωποι σε σοβαρότατα ατυχήματα που ίσως θα είχαν χαθεί και αυτοί οι άνθρωποι σώθηκαν, 1η Μαΐου έρχεται το ελικόπτερο της πυροσβεστικής που θα κάνει αποστολές αεροδιακομιδών στη Θεσσαλονίκη και πλέον δε θα είναι μόνο Παρασκευοσαββατοκύριακα όπως ήταν πέρυσι. Πέρυσι ήταν πιλοτικό το πρόγραμμα, δούλεψε καλά, θα είναι σε συνεχή βάση για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπου υπάρχει αυξημένη κίνηση στους δρόμους προς Χαλκιδική, αλλά και μεγαλύτερη ανάγκη αεροδιακομιδών.

Δημοσιογράφος: Θα παραμένει εδώ δηλαδή το ελικόπτερο αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, αυτό είπα θα μένει συνέχεια εκεί. Τώρα, αν χρειαστεί μερικές μέρες για συντήρηση, αλλά θα μένει εκεί από την 1η Μαΐου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Δημοσιογράφος: Μείωση σε άλλου είδους εγκληματικότητα όπως ας πούμε για παράδειγμα στις ληστείες που ακούμε κατά καιρούς μπαίνουν… Έχουμε τους ληστές τους λεγόμενους των χρηματοκιβωτίων. Εκεί πέρα πως τα πάμε; Μειώθηκε η εγκληματικότητα καθόλου; Συγκριτικά πάντα γιατί θαύματα κάνει δεν περιμένει να κάνει η αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θαύματα δε γίνονται και ειδικά σε μια εποχή που είναι σφιχτή. Έχουμε μια μείωση να πούμε ότι έστω κάτι κάναμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω, επειδή έχω μπροστά μου και τα στατιστικά στοιχεία τα τελευταία τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα, αλλά ξέρουμε περίπου πως πάνε τα πράγματα και το πρώτο τρίμηνο του 2017 μέσα λοιπόν του 16 αλλά και το πρώτο τρίμηνο του 2017 έχουμε σημαντική μείωση των ληστειών σε καταστήματα, τράπεζες, πρακτορεία ΟΠΑΠ, ταχυδρομικούς διανομείς, ενώ έχουμε μικρή αύξηση, γιατί εγώ λέω τα σύκα -σύκα και τη σκάφη –σκάφη, σε αρπαγές τσαντών, κινητά τηλέφωνα και μικροποσά. Επομένως βλέπουμε στο μεγάλο έγκλημα μια μείωση περίπου 30%. Ή να το πω αλλιώς.

Τα προηγούμενα χρόνια 2010-2015 υπήρχε πολύ μεγάλο ποσοστό ληστειών μεγάλης έντασης. Περίπου το 70% των ληστειών ήταν σε μεγάλα ποσά, μεγάλα καταστήματα, σε τράπεζες και το 30% ήταν τα μικροποσά. Τώρα έχει αντιστραφεί αυτή η εικόνα, σας λέω σε γενικές γραμμές τώρα, όμως συνεχίζει και υπάρχει ένταση, υπάρχει πρόβλημα στους δρόμους στα μικροποσά και στα κινητά σε αυτές τις μικροκλεψιές ή μικροληστείες.

Γι αυτό και εμείς προσανατολίζουμε τις προσπάθειές μας σε αυτή την κατεύθυνση. Προσπαθούμε να πάρουμε κόσμο από ανθρώπους που φυλάσσονται και δε θα πρέπει να φυλάσσονται από τόσους πολλούς.

Γκρινιάζουν και έχουμε και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Γιατί ξέρετε, δεν γκρινιάζουν άμεσα γιατί τους παίρνεις τον αστυνομικό. Φτιάχνουν ένα δημοσίευμα και σε κατηγορούν για άλλο λόγο. Δυστυχώς υπάρχει και τέτοια αήθης συμπεριφορά από κάποιους. Εμείς όμως θα συνεχίσουμε. Γιατί η καθημερινότητα και ο απλός πολίτης, κύρια αυτό θέλει, την ανάγκη της ασφάλειας. Και επίσης το δεύτερο που αυτόν τον καιρό επικεντρωνόμαστε, είναι τα θέματα της προετοιμασίας για την πυρόσβεση το καλοκαίρι.

Δημοσιογράφος: Πριν πάμε κύριε Υπουργέ στην πυρόσβεση, να μείνουμε λίγο στο θέμα που είπατε με τις ληστείες κτλ. Βλέπουμε ένα φαινόμενο τελευταία, τους ληστές των χρηματοκιβωτίων. Αλλά εγώ δεν θα μείνω τόσο σε αυτό που φαντάζομαι ότι και γι’ αυτό θα κάνετε τις δέουσες κινήσεις. Θα μείνω σε ένα άλλο πρωτόγνωρο που βλέπουμε και αφορά στη ληστεία των θυρίδων και μάλιστα στην καρδιά του Πειραιά πριν από λίγες μέρες. Είναι πρωτόγνωρο αυτό και μάλλον πρόκειται για την ίδια σπείρα που είχε ξαναχτυπήσει πριν από λίγο καιρό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ληστείες τραπεζών είχαμε μία πέρυσι το καλοκαίρι και μία αυτή που έγινε αυτές τις μέρες στον Πειραιά.

Δημοσιογράφος: Ναι, για τις θυρίδες. Επειδή είναι θυρίδες, γι αυτό λέω είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Ληστεία της τράπεζας είναι, στην οποία ανοίχθηκαν θυρίδες.

Δημοσιογράφος: Ακριβώς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Αν συγκρίνετε με τα προηγούμενα χρόνια, που είχαμε πάρα πολλές ληστείες τραπεζών, το ποσοστό αυτό είναι πολύ μικρό. Κατά πάσα πιθανότητα είναι η ίδια ομάδα που έκανε και τη μία και την άλλη. Υπάρχουν εντατικές έρευνες της Αστυνομίας προκειμένου να αποκαλυφθούν και το ίδιο ισχύει και για το άλλο περιστατικό που μου είπατε, τα χρηματοκιβώτια, όπου υπάρχει μεγάλη έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν οι ληστές.

Δημοσιογράφος: Έχουμε πάντοτε μία πολύ ανοιχτή συζήτηση όταν είστε στην εκπομπή μας. Υπάρχει κάποιος σχολιασμός, τον ακούτε και εσείς προφανώς, από τις αποφυλακίσεις, από εγκληματικότητα που επανέρχεται στην κοινωνία. Γιατί έτσι είναι η ζωή και έτσι εν πάση περιπτώσει είναι το σωφρονιστικό σύστημα, διότι δεν είναι ένας παράδεισος. Και πόσες φορές δεν πετυχαίνει και το στόχο του. Άλλοι είπαν νόμος Παρασκευόπουλου, άλλοι λέγανε πιο παλιά όμως, Αθανασίου, δεν το επικεντρώνω. Με το βραχιολάκι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Το θέμα αφορά το Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά τέλος πάντων, εμπλεκόμαστε όλοι σε αυτό το ζήτημα. Το σωφρονιστικό σύστημα, πιστεύω, ότι πρέπει να είναι τέτοιο που να δίνει τη δυνατότητα αναμόρφωσης του κάθε ανθρώπου και όχι εξόντωσης του καθενός που υπέπεσε σε κάποιο παράπτωμα ή κάποιο έγκλημα. Από εκεί και πέρα βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει και η πρόληψη προκειμένου να μην επαναλαμβάνονται τα ίδια αδικήματα. Εδώ παίζουμε όλοι ανάμεσα σε αυτές τις ισορροπίες. Δεν λύνονται με απλές, τάχα μου, λύσεις, απλουστευτικές θα έλεγα, σαν και αυτές που προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Η οποία λέει, τί πρόβλημα υπάρχει, μεταναστευτικό; Ωραία, τους διώχνουμε απέναντι. Τι πρόβλημα υπάρχει, να μην αποφυλακίζονται. Ωραία, δεν αποφυλακίζουμε κανένα. Αυτές είναι απλουστευτικές, αφελείς και επικίνδυνες προτάσεις και σκέψεις.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να σας ρωτήσω τώρα για τη θέση της Κυβέρνησης σχετικά με την κεντρική σας ιδέα, για το πώς πρέπει να είναι η προστασία του πολίτη. Πώς θέλει η Κυβέρνηση, ποιό είναι το σχέδιο που έχει στο μυαλό της; Διαφέρει από κάπου σε σχέση με τα άλλα κόμματα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας πω. Καταρχάς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την πιο περίπλοκη κατάσταση από κάθε άλλη περίοδο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα που έχουν σχέση με το μεταναστευτικό. Και δεν αναφέρομαι στην εγκληματικότητα. Αναφέρομαι σε προβλήματα διαχείρισης του μεταναστευτικού στα οποία όλοι ασχολούμαστε και κάνουμε οτιδήποτε, από τον εργολάβο μέχρι τον αστυνομικό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση πρωτόγνωρη που παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη ένταση μετά το 2015 στη χώρα μας. Και ευτυχώς τώρα είναι σε πολύ καλό δρόμο σε ότι αφορά τον τρόπο ελέγχου και το μέγεθος των ροών.

Έχουμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της παραβατικότητας που προέκυψαν από τη διαρκή εφτάχρονη οικονομική κρίση. Αυτά τα προβλήματα των κλοπών στο δρόμο και όλα αυτά σε πολλές περιπτώσεις συνδέονται και με την οικονομική κρίση.

Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι κρίση σε πάρα πολλά επίπεδα και το ξέρετε καλά. Λοιπόν, έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα και προσπαθούμε να βρούμε όσον το δυνατόν καλύτερες λύσεις για να υπάρχει ένα ήπιο περιβάλλον και μέσα σε αυτό το ήπιο περιβάλλον να βρεθούν οι λύσεις για τα υπόλοιπα ζητήματα.

Οι λύσεις που προτείνει η αντιπολίτευση πολλές φορές, της αντιμετώπισης με εφ΄ όπλου λόγχη είτε των προβλημάτων των Εξαρχείων είτε των προβλημάτων των υπολοίπων είναι και αφελείς κα επικίνδυνες. Αυτό κάνει από μεριάς προπαγάνδας η Νέα Δημοκρατία και ας μου επιτραπεί η προπαγάνδα, αν θέλετε και στο προηγούμενο επάγγελμα του στρατιωτικού το οποίο έχω και σπουδάσει, αλλά δε θέλω να τη χρησιμοποιώ εγώ, όμως καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Παρουσιάσαμε το πρόβλημα της Δυτικής Αττικής. Κανένας δεν ήξερε για τη Δυτική Αττική και το πρόβλημα με τις συνοικίες των Ρομά και των υπόλοιπων ανθρώπων που ζουν εκεί μέσα σε εξαθλιωμένες συνθήκες.

Έρχεται η Νέα Δημοκρατία και λέει δεν το λύσατε. Παρουσιάσαμε το πρόβλημα που υπάρχει μέσα στα Εξάρχεια, «α, δεν το λύσατε». Είναι αυτές πρακτικές που από μεριάς προπαγάνδας τις καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι νοοτροπίες που μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση λύσεων με αντίληψη σωστή για τα δεδομένα της κοινωνίας μας, πατριωτική αντίληψη, συλλογικής αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Καλή η προπαγάνδα των διαφόρων κομμάτων, αλλά να υπάρχουν και οι ευαισθησίες απέναντι στα προβλήματα και να έχουμε υποχρέωση όλοι να συμβάλουμε για την επίλυση των προβλημάτων.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Κύριε Υπουργέ, δε θα μπορούσε μία συζήτηση μαζί σας να μην ολοκληρωθεί με μία ερώτηση που αφορά τα τρομοκρατικά χτυπήματα που βλέπουμε συνεχώς στο εξωτερικό να γίνονται δυστυχώς. Ευτυχώς στη χώρα μας δεν έχουμε τέτοιου είδους θέματα, βέβαια κάποιοι βλέποντας τις ροές που συνεχίζουν να υπάρχουν από την Τουρκία προς τα εδώ με πρόσφυγες και λοιπά, διερωτώνται μήπως ανάμεσά τους υπάρχουν και τζιχαντιστές. Κινδυνεύει η Ελλάδα από τους τζιχαντιστές;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευτυχώς, όπως είπατε κι εσείς, δεν έχουμε πρόβλημα τέτοιο στη χώρα μας και αυτό ευτυχώς δεν επιτυγχάνεται το αποτέλεσμα αυτό μόνο ούτε με τις ευχές, ούτε με τις επικλήσεις δεν ξέρω ποιών παραγόντων, θέλει σοβαρή προσπάθεια και υπάρχει τέτοια σοβαρή προσπάθεια, θέλει καλή οργάνωση, καλό σχεδιασμό, έχουμε καλά συστήματα πληροφοριών και στα νησιά και εδώ.

Έχουμε καλή αντιμετώπιση των μεταναστών και των προσφύγων, γιατί αυτές είναι μετωπικές αντιπαραθέσεις και το διώξιμο από τη μια μέρα στην άλλη όλων, κάτι τέτοιο προτείνει η Νέα Δημοκρατία. Σκεφτείτε και ας σκεφτούμε όλοι τί επιπτώσεις μπορεί να είχε γενικότερες. Συνεργαζόμαστε όμως και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με άλλες χώρες, έχουμε κατορθώσει να διατηρήσουμε ένα περιβάλλον που συνδυάζει και το ήπιο κλίμα και την αυστηρότητα εκεί που πρέπει. Είναι δύσκολες καταστάσεις αυτές.

Τα προβλήματα που συνυπάρχουν μαζί με το μεταναστευτικό είναι τεράστια και θέλουν αντιμετώπιση και σχεδιασμό, γιατί δεν είναι ζητήματα που λύνονται ούτε σε μία μέρα ούτε το μεταναστευτικό θα λυθεί μέσα στον χρόνο που διανύουμε. Δυστυχώς είναι προβλήματα διαρκείας. Εγώ πιστεύω δεν υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα τη δική μας, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίρνουμε όλα τα μέτρα και τα παίρνουμε, που χρειάζονται για να αποτρέψουμε τυχών άσχημα περιστατικά ή ακόμη και σκέψεις και συζητήσεις κάποιων μέσα σε χώρους που μπορεί να συμβάλλουν σε μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση, γιατί η εξαθλίωση συμβάλλει στη ριζοσπαστικοποίηση.

Δημοσιογράφος: Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, κύριε Υπουργέ σας ευχαριστούμε πολύ για την επικοινωνία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

Δημοσιογράφος: Γεια σας.