Αισιοδοξία στην Αθήνα για μη περικοπή των και μόνιμα θετικά μέτρα έως και 900 εκατ. ευρώ. Στις 19 Νοεμβρίου η απόφαση του Eurogroup για τις συντάξεις, στις 21 η έκθεση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό και κατάθεση του προϋπολογισμού στην ελληνική Βουλή. Την Τρίτη λήγει η προθεσμία της Κομισιόν στη Ρώμη για την τροποποίηση του ιταλικού προϋπολογισμού.

Καθοριστικό για τις εξελίξεις στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων και του ύψους των θετικών μέτρων που προγραμματίζει να εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι το επόμενο δεκαήμερο.

Στις 19 Νοεμβρίου, στη συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup θα αποφασιστεί εάν η ΕΕ δίνει το πράσινο φως για την μη περικοπή των συντάξεων, αλλά και των θετικών μέτρων που επιδιώκει να εξαγγείλει η κυβέρνηση. Δυο ημέρες αργότερα είναι προγραμματισμένη η Έκθεση της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών, άρα και της Ελλάδας, ενώ την ίδια ημέρα, στην Αθήνα θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2019 στη Βουλή.

«Διεκδικούμε λοιπόν, με τρόπο συγκροτημένο και αναλυτικό, την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων, αμφισβητώντας βάσιμα τη μεταρρυθμιστική σκοπιμότητα του μέτρου και θεωρώ ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στο Νews24/7 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, ενώ επεσήμανε με νόημα: «Αξίζει να υπογραμμίσουμε την εκτίμηση της Κομισιόν ότι ουσιαστικά η μη λήψη αυτού του μέτρου σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις – που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ – θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, δικαιώνοντας έτσι ένα από τα βασικότερα επιχειρήματά μας».

Η ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, όπως δήλωσε ο Δ. Λιάκος, θεωρεί ότι η μη περικοπή των συντάξεων, δεν θα έχει προσωρινό αλλά μόνιμο χαρακτήρα , ενώ εκτιμά ότι θα έχει τη δυνατότητα να εξαγγείλει μόνιμα θετικά μέτρα ύψους από 650 έως –το πιθανότερο- και 900 εκατομμύρια ευρώ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ακολουθήσει κατάθεση ξεχωριστών νομοσχεδίων για τη σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, την επιδότηση ενοικίου σε 300.000 δικαιούχους, τις προσλήψεις 3.000 μόνιμων για τη βοήθεια στο σπίτι, καθώς και για 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ειδική αγωγή στα δημόσια σχολεία.

Κρίσιμη για τη χώρα μας θεωρείται και η 13 Νοεμβρίου, καθώς η Ρώμη έχει κληθεί από την ΕΕ να τροποποιήσει τον ιταλικό προϋπολογισμό ώστε να συγκλίνει και όχι να αποκλίνει με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Η στάση της ιταλικής κυβέρνησης θα έχει επιπτώσεις στη στάση των αγορών και έναντι της χώρας μας, η οποία επιδιώκει αρχές του 2019 να βγει στις αγορές.