Το παρασκήνιο της ακύρωσης της συνεδρίασης του Washington Club

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔24/11/2016 - 09:59 | Author: Newsroom

Παρά τη διάψευση από γερμανικής πλευράς και τη διαβεβαίωση μερίδας Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την μη πραγματοποίηση της συνεδρίασης του Washington Club, η συνάντηση θα γίνει και ενδεχομένως και πάνω από μία φορές, πριν από τη σύνοδο του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Είναι κανόνας να κρατούνται μυστικές τέτοιου είδους εξωθεσμικές συναντήσεις, συνεπώς και η υπερβολική δημοσιότητα που δόθηκε για τη συγκεκριμένη κρίθηκε πως δεν θα συμβάλει στην επίτευξη του σκοπού λήψης αποφάσεων με ηρεμία. Την ίδια ώρα, οι γερμανικές Αρχές δεν ήταν διατεθειμένες να «φιλοξενήσουν» εκπροσώπους του Τύπου που θα προσδοκούσαν κάποιο αποτέλεσμα από την εν λόγω συνάντηση.

Πηγές της Ευρώπης σημειώνουν ότι, συμφωνήθηκε η αναβολή της συνάντησης και η εκ νέου οργάνωσή της κάτω από άλλες συνθήκες. Η αδιάκοπη ανταλλαγή εγγράφων ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέλη του Washington Club θα συνεχιστεί, ενώ την Παρασκευή αναμένονται και τηλεφωνικές επικοινωνίες τους.

Δεν αποκλείεται το Σάββατο κάποιοι από τους μετέχοντες να συναντηθούν στο Βερολίνο, αν και σκόπιμες διαρροές αποπροσανατολίζουν από τον ακριβή τόπο της συνάντησης.

Τα ζητήματα που απασχολούν δεν είναι λίγα και αφορούν ως επί το πλείστον τη γεφύρωση χασμάτων μεταξύ των πλευρών των δανειστών.

Εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ, του Eurogroup, μαζί με τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ισπανίας, καλούνται να βρουν κοινό έδαφος σε μια σειρά ζητημάτων.

Τα μέτρα για το χρέος

Α. Καλύπτει όλες τις πλευρές η πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος των Ρέγκλινγκ – Τόμσεν.

Β. Θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί το ποσό μείωσης του χρέους σε ονομαστική αξία, στα πλαίσια της λήψης μεσοπρόθεσμων μέτρων;

Γ. Είναι σε θέση οι βασικοί δανειστές που δάνεισαν την Ελλάδα με διμερή δάνεια το 2010, να δουν τις αλλαγές στους όρους αποπληρωμής, στα πλαίσια των βραχυπρόθεσμων μέτρων ή απαιτούνται νέες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις;

Αξιολόγηση, ΔΝΤ και πλεονάσματα

Α. Είναι πρόθυμη η ελληνική κυβέρνηση να λάβει πολιτικές αποφάσεις σχετικά με το κλείσιμο των βασικών ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης, όπως για τις ομαδικές απολύσεις, ώστε να κλείσει η συμφωνία;

Β.Είναι εξασφαλισμένες κοινοβουλευτικές εγκρίσεις αν αυτές απαιτηθούν για τη δεύτερη αξιολόγηση;

Γ. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα, το ποσό με το οποίο θα συμμετάσχει, ο χρονικός ορίζοντας αποπληρωμής του και η διάρκεια του προγράμματός του με την Ελλάδα.

Δ. Ο τρόπος επίτευξης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% από ελληνικής πλευράς και για πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα ο στόχος.

antenna

Loading...
  • europalso

    ideascentral