Η Ιταλία αναμένεται αναπόφευκτα να απασχολήσει το σημερινό Eurogroup με την προσοχή να εστιάζεται στις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι πολιτικές εξελίξεις ειδικά στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Να τονιστεί πως ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν δεν θα παραστεί στο Eurogroup.

Στο Eurogroup σήμερα δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις ούτε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης ούτε για τη ρύθμιση του χρέους. Απλώς αναμένεται να καταγραφεί η πρόοδος που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις καθώς και να παρουσιαστεί, χωρίς να αποφασιστεί, η πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Είναι πιθανό, εξάλλου, να συζητηθεί και κάποια συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Όσον αφορά στο χρέος, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωσή του, τα οποία θα παρουσιαστούν σήμερα, οδηγούν σε ελάφρυνση κατά 21,8% του ΑΕΠ το 2060. Το μέγεθος αυτό δεν είναι αρκετό για το ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να εκπροσωπήσει στο σημερινό Eurogroup o Πολ Τόμσεν. Για αυτό και το Ταμείο ζητά τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, πιέζοντας για επιμήκυνση της διάρκειας των ομολόγων και της περιόδου χάριτος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση «τίποτα δεν θα κλείσει αν δεν κλείσουν όλα μαζί». Ο στόχος τώρα είναι να «κλείσουν όλα μαζί» έως το τέλος Δεκεμβρίου και στην πραγματικότητα το επόμενο 15μερο, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να συγκληθεί ακόμη ένα Eurogroup. Όσον αφορά την αξιολόγηση, δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εκκρεμότητες με προαπαιτούμενα, οι οποίες θα κλείσουν τον Ιανουάριο.

Η εικόνα δεν άλλαξε ούτε με την τηλεδιάσκεψη του Σαββάτου, διάρκειας τεσσάρων ωρών. Απλώς έγινε ένα βήμα μπροστά και η κυβέρνηση ευελπιστεί, όπως λένε τα στελέχη της, ότι στο Eurogroup της Δευτέρας θα διαπιστωθεί συμφωνία στο 95% των θεμάτων. Μόνο που στο 5% περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης, ήτοι το δημοσιονομικό της περιόδου 2019-2020, τα εργασιακά αλλά και τα ενεργειακά.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ΔΝΤ όσον αφορά το δημοσιονομικό, το οποίο θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ, όπως είναι ο στόχος του προγράμματος. Το Ταμείο υποστηρίζει ότι αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα μείωσης του χρέους (τα οποία προτιμά), πρέπει να καλυφθεί ένα κενό 4,2 δισ. ευρώ με νέα μέτρα προκειμένου να «βγαίνουν τα νούμερα». Το μέγεθος αποκάλυψε κυβερνητικό στέλεχος την περασμένη Παρασκευή.

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα αναζητείται λύση προς την κατεύθυνση ενός κόφτη, που θα ενεργοποιείται αν δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ εφόσον αυτός διατηρηθεί. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει επίσης τη μείωση του στόχου στο 2,5% του ΑΕΠ, αλλά όπως είπε την Παρασκευή το κυβερνητικό στέλεχος «για το 2019 – 2020» δεν έχουμε πολλούς συμμάχους» σε αυτή την πρόταση. Επιπλέον, η κυβέρνηση θέτει θέμα σύνδεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος με τον ρυθμό ανάπτυξης. Στα εργασιακά, τα μεγάλα αγκάθια παραμένουν οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις.

Στα ενεργειακά, οι δανειστές απαιτούν να δημοπρατηθούν μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας από τη ΔΕΗ ώστε να ανοίξει η αγορά ρεύματος, αλλά η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες ζημιές της ΔΕΗ. Επίσης, ανοιχτό μένει το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ μετά το ναυάγιο της Socar.