Τέλος στην παραφιλολογία γύρω από τα «τεράστια έξοδα» του ελληνικού Δημοσίου για την μεταφορά του Αγίου Φωτός στις Μητροπόλεις της χώρας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.

«Το 2015 η μεταφορά του Αγίου Φωτός στις μητροπόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκε με πτήσεις ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας που ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος και ουδεμία επιβάρυνση προκλήθηκε για το Δημόσιο», σημειώνεται σε έγγραφό του που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ομάδα οκτώ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μπαλαούρα.

Εκτός από το ύψος του κόστους της μεταφοράς του Αγίου Φωτός, οι βουλευτές ζήτησαν να μάθουν επίσης, πόσο κόστισε η μεταφορά του σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας στον κρατικό προϋπολογισμό και εάν βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης η κατάργηση αυτών των οπισθοδρομικών εθίμων του κράτους, καθώς και των δαπανών για την εκτέλεσή τους από τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους.

Η απάντηση του υπουργού στο τελευταίο σκέλος του ερωτήματος των βουλευτών, που πλέον έχασαν με τον πλέον επίσημο τρόπο ένα βασικό επιχείρημα στη ρητορική τους κατά της Εκκλησίας ήταν το πλέον ενδιαφέρον αφού σημειώνει οτι «η απόφαση για κατάργηση ή μη «εθίμων» του κράτους δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών».

Αξίζει να σημειωθεί πως και στην περίπτωση της μεταφοράς του Ι. Λειψάνου της Αγίας Βαρβάρας από και προς την Ελλάδα, δεν υπήρξε καμία επιβάρυνση στο ελληνικό Δημόσιο, αφού ύστερα από ενέργειες του επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθαγγέλου, ιδιώτης επιχειρηματίας παραχώρησε δικό του αεροσκάφος το οποίο πραγματοποίησε τις πτήσεις.

Μπαλαούρας: Περιττή δαπάνη και παγανιστικό κατάλοιπο

Πριν από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα την Τετάρτη 5 Απριλίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεράσιμος Μαπαλούρας, αντέδρασε για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός από το Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα το βράδυ της Ανάστασης, ισχυριζόμενος ότι είναι κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου, αλλά και αρκετά δαπανηρό έθιμο.

«Είναι απαράδεκτο το ότι ενισχύουμε ένα κατάλοιπο της παγανιστικής περιόδου και το ενισχύουμε με το κράτος, όπου το κράτος πρέπει να είναι ανεξίθρησκο. Και το δεύτερο είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό κόστος» επανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλαούρας σε τηλεοπτική εκπομπή, προκαλώντας το θρησκευτικό αίσθημα πολλών Χριστιανών λίγες μέρες πριν το Πάσχα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη θέση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μπαλαούρας αρνήθηκε να απαντήσει. Τόνισε δε ότι δε γνωρίζει κάτι για την σχετική ανακοίνωση, που έχει αποστείλει στα κόμματα η Ένωση Άθεων.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μπαλαούρας έχει θέσει τη συγκεκριμένη άποψη. Και το 2015, μαζί με τους Ιωάννα Γαϊτάνη, Φωτεινή Βάκη, Αννέτα Καββαδία, Φρόσω Καρασαρλίδου, Αγλαΐα Κυρίτση, Στέφανος Σαμοΐλης και Μερόπη Τσούφη είχαν ήδη μιλήσει για «έθιμα» που απαντώνται μόνο σε θεοκρατικά κράτη και λογίζονται ως περιττές δαπάνες.

Πηγή κειμένου:

nea kriti