Δύσκολη υπόθεση αναμένεται να αποδειχθεί η μείωση του «λογαριασμού» των μέτρων που ελπίζει το οικονομικό επιτελείο, αφού το ΔΝΤ βλέποντας την απροθυμία των Ευρωπαίων για γενναία αναδιάρθρωση χρέους θα επιμείνει σε υψηλά πρόσθετα μέτρα, ώστε να μπορεί να πιστοποιήσει τη βιωσιμότητα του και να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα.

Τους «φόβους» του ΔΝΤ σχετικά με τις προθέσεις του Eurogroup όσον αφορά στο ελληνικό χρέος αποδεικνύει και το ραντεβού Μέρκελ – Ντράγκι στις αρχές του περασμένου μήνα, όταν η γερμανίδα Καγκελάριος πρότεινε μια ενισχυμένη υποσχετική για το χρέος με αντάλλαγμα την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πριν από τις γερμανικές εκλογές.

Ο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι χωρίς σαφή και ποσοτικοποιημένα μέτρα δεν μπορεί να προχωρήσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Σε δεύτερη ανάγνωση και με δεδομένη την περιορισμένη παρέμβαση στο χρέος, όσοι περιμένουν να μειωθεί δραστικά ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων από το 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) που υπολογίζει σήμερα το ΔΝΤ μάλλον θα απογοητευτούν.

Μετά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Χουλιαράκη και την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου παραδέχονταν ότι το Ταμείο δεν υποχώρησε ούτε και χθες από τη θέση του για πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ.

«Το ότι χρειάζονται μέτρα 2% του ΑΕΠ είναι η άποψη του ΔΝΤ χωρίς, όμως, να έχει συμπεριλάβει στις προβλέψεις του τα νέα δεδομένα» έλεγε χαρακτηριστικά παραπέμποντας σε ένα θαύμα από τη σημερινή τεχνική επεξεργασία των στοιχείων από στελέχη των θεσμών και του υπουργείου Οικονομικών.

Ανάλογα με την ταχύτητα της επεξεργασίας και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνει την Παρασκευή, αφού σήμερα σε επίπεδο κορυφής θα συζητηθούν μόνο ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις και οι ενεργές δράσεις απασχόλησης μαζί με το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα για 100.000 θέσεις εργασίας.

Και θέμα τραπεζών

Εκτός, όμως, από τα μέτρα και τα αντίμετρα, το ΔΝΤ ετοιμάζεται να θέσει τις επόμενες μέρες θέμα προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Την αφορμή έδωσε η χθεσινή συνάντηση που είχαν οι δανειστές με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Κατά τη συνάντηση, οι διοικήσεις των τραπεζών συζήτησαν για την απαιτούμενη επιτάχυνση στην εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, αλλά και το πρόγραμμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών που φαίνεται και αυτό να χωλαίνει.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών παρουσίασαν με στοιχεία μια αναστροφή της τάσης σταθεροποίησης από την αρχή του χρόνου, με αιτία την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, εξήγησαν τα στοιχεία που είχαν στη διάθεση τους οι θεσμοί, δηλαδή την αύξηση των κόκκινων δανείων κατά 800 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο δίμηνο του χρόνου, καθώς επίσης και την εκροή καταθέσεων που καταγράφουν για το ίδιο διάστημα οι τράπεζες, κυρίως, από το φρέσκο χρήμα.

Με δεδομένα όλα αυτά, το ΔΝΤ αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα για προληπτικό μαξιλάρι (cash Buffer) 10 δισ. ευρώ από το δάνειο του ESM, καθώς και την άμεση επιτάχυνση της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της αγοράς δανείων και της λήψης αναγκαστικών μέτρων σε βάρος κόκκινων δανειοληπτών.

enikonomia