Τι αλλάζει από το 2017 στα όρια συνταξιοδότησης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔29/12/2016 - 12:49 | Author: Newsroom

Χιλιάδες ασφαλισμένοι επηρεάζονται την χρονιά που έρχονται από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Βάσει των νέων προϋποθέσεων που ισχύουν για το 2017 τα όρια ηλικίας αυξάνονται έως και 8 έτη και 8 μήνες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι αλλαγές επηρεάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης για όσους συμπληρώνουν μέσα στο νέο έτος αυτό που χαρακτηριζόταν ως «κατοχυρωμένο» ή «θεμελιωμένο» συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όπβς σημειώνει η Ναυτεμπορική.

Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δεν επηρεάζονται για όσους είχαν συμπληρώσει στις 19 Αυγούστου του 2015 αθροιστικά και τις δύο προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή και το όριο ηλικίας αλλά και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης.

Αυτοί οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα υποβολής της αίτησής τους οποτεδήποτε, αλλά δεν θα αποφύγουν τις μειώσεις των συντάξεών τους καθώς αυτές θα υπολογιστούν με τον νέο τρόπο υπολογισμού, όπως προβλέπεται στον νόμο Κατρούγκαλου.

Ουσιαστικά, όλοι αυτοί οι ασφαλισμένοι που θα χρειαστεί να εργαστούν περισσότερα χρόνια θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν με τις προηγούμενες ρυθμίσεις μέσα στο 2017.

Τι αλλάζει για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993

Οι αλλαγές αφορούν τους «παλαιούς» ασφαλισμένους πριν από το 1993, ανεξάρτητα από το αν έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 35ετία ή είναι μητέρες ανηλίκων και έχουν συμπληρώσει 25ετία.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένει το 67ο έτος με 20 έτη ασφάλισης, καθώς με 15 θα δίνεται μεν σύνταξη, θα είναι όμως σημαντικά μειωμένη κατά 10% σε σχέση με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ που θα λάβει κάποιος με 20 έτη ασφάλισης.

Δικαίωμα για πλήρη σύνταξη στα 62 έχουν οι ασφαλισμένοι με την προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης.

Οι μεγάλοι χαμένοι των αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μέσα στο 2017 είναι οι μητέρες που θεμελίωσαν δικαίωμα με ανήλικο τέκνο, καθώς και οι ασφαλισμένοι του δημόσιου τομέα με 25ετία, οι ασφαλισμένοι στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

antenna

Loading...
  • europalso

    ideascentral