Τι αλλαγές θα φέρουν στις τιμές των ακινήτων οι πλειστηριασμοί

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔18/10/2017 - 19:00 | Author: Newsroom

Διατήρηση των αξιών στα καλά ακίνητα πρώτης κατηγορίας, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε ακόμη και για τα επαγγελματικά ακίνητα και περαιτέρω πτώση για τα ακίνητα β’ κατηγορίας στις δευτερεύουσες περιοχές φαίνεται ότι θα φέρουν οι , όπως τουλάχιστον εκτίμησαν οι ομιλητές χθες, κατά την πρώτη ημέρα του ετήσιου συνεδρίου της Prodexpo, που καταγράφει κάθε χρόνο τις τάσεις για το εγχώριο real estate.

Συνολικά η αγορά βρίσκεται αυτή την στιγμή σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου παρατηρείται το φαινόμενο της πόλωσης μεταξύ των ποιοτικών και πιο σύγχρονων ακινήτων, τα οποία παρουσιάζουν ζήτηση, σε αντιδιαστολή με τα πιο υποβαθμισμένα ακίνητα στις λεγόμενες δευτερεύουσες αγορές, τα οποία θα συνεχίσουν να υφίστανται πιέσεις. Θετικός καταλύτης για το εγχώριο real estate αποτελούν οι εγχώριες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο αριθμός των οποίων τείνει να αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, την ίδια στιγμή που οι ίδιες καταφέρνουν και προσελκύουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα κεφάλαια από το εξωτερικό.

«Οι πλειστηριασμοί προφανώς θα επηρεάσουν την αγορά, ωστόσο θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση ανάλογα με το κάθε ακίνητο. Στο ένα κομμάτι που είναι το καλό επαγγελματικό και οικιστικό ακίνητο, όχι μόνο δε θα υπάρχει απαξίωση των τιμών, αλλά μπορεί ακόμη και να κινηθεί και θετικά, κρίνοντας και από την αντίστοιχη πορεία της ευρωπαϊκής αγοράς ακινήτων αυτή την στιγμή. Από την άλλη πλευρά δε θα υπάρχει ενδιαφέρον για τα δευτερεύοντα ακίνητα. Η αγορά λοιπόν θα παρουσιάσει σημαντικές διαφοροποιήσεις με το “καλό” κομμάτι να κινείται θετικά και το αρνητικό κομμάτι να έχει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος από το βήμα του συνεδρίου. Ο ίδιος χαρακτήρισε την αποτελεσματική διαχείριση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τη σημαντικότερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος και ανέφερε ως θετικό το γεγονός ότι έχει διαμορφωθεί το απαραίτητο θεσμικό “οπλοστάσιο” για τον σκοπό αυτό. Στο τέλος Ιουνίου του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονταν σε 103 δισ. ευρώ και σε 44,9% ως ποσοστό του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών. «Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και σχεδόν δεκαπλάσιο από το σταθμισμένο μέσο όρο (4,5%) στην Ε.Ε. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 10% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλη την Ε.Ε. (990 δισ. ευρώ)»

Για τους πλειστηριασμούς ανέφερε ότι «θα πρέπει να τους προχωρήσουμε και αποτελεί ένα ζήτημα το οποίο έχουν προτάξει ιδιαίτερα και οι θεσμοί». Όπως επισημάνθηκε το θέμα των πλειστηριασμών είναι πολύ σημαντικό γιατί πρέπει να πιεστεί και η πλευρά των οφειλετών να προσέλθουν στην τράπεζα και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, ενώ παράλληλα δημιουργείται και μία διαφάνεια στην αγορά.

Συνολικά η εγχώρια αγορά ακινήτων βρίσκεται σε μία μετάβαση, αφού από τη μία πλευρά υφίσταται η αλλαγή για την «αντίληψη που υπάρχει ως προς το ρίσκο της χώρας κι από την άλλη δεν έχουν αλλάξει τα θεμελιώδη στοιχεία της ίδιας της αγοράς. Βλέπουμε μία αγορά σε αμηχανία που προσπαθεί να βρεί νέα σημεία ισορροπίας, γεγονός το οποίο δυσκολεύει τις μεταβιβάσεις», ανέφερε ο κ. Αρης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Eθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Το γεγονός ότι η αγορά διανύει μία μεταβατική περίοδο, επιβεβαίωσε και η κ. Νίκη Σίμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλος της Cushman & Wakefield Proprius. Η ίδια έκανε λόγο για «μικτό κλίμα στην αγορά και αύξηση του όγκου συναλλαγών, τρείς φορές επάνω σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν επενδυθεί 600 εκατ. ευρώ».

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral