Τέλος στα… τέλη περιαγωγής στην Ε.Ε. από τις 15 Ιουνίου

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔02/02/2017 - 13:01 | Author: Newsroom

Συμφωνία για τις ανώτατες τιμές περιαγωγής (roaming) στην αγορά χονδρικής για την κινητή τηλεφωνία στην Ε.Ε., επιτεύχθηκε αργά χθες βράδυ μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

(Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν και κυβερνήσεις των 28), εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση του roaming για τους τελικούς καταναλωτές, αρχής γενομένης από τις 15 Ιουνίου.

Με τη χθεσινή ρύθμιση, καθορίζονται οι τιμές που οι πάροχοι μπορούν να χρεώνουν μεταξύ τους όταν οι πελάτες τους χρησιμοποιούν άλλα δικτύα παροχής υπηρεσιών περιαγωγής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. συμφώνησαν στις εξής ανώτατες τιμές:

  • 3,2 λεπτά ανά λεπτό φωνητικής κλήσης από τις 15 Ιουνίου (έναντι 5 σήμερα)
  • 1 λεπτό ανά γραπτό μήνυμα (SMS) από 2 ευρώ σήμερα
  • σταδιακή μείωση στα επόμενα πέντε χρόνια για τις χρεώσεις του Ίντερνετ (από 7,7ευρώ/GB από τις 15 Ιουνίου, σε 6 ευρώ/GB από την 1η Ιανουαρίου 2018, 4,5 ευρώ/GB από την 1/1/2019, 3,5 ευρώ/GB από την 1/1/2020, 3 ευρώ/GB από 1/1/2021 και 2,5 ευρώ/GB από την 1/1/2022.

«Αυτό ήταν το τελευταίο κομμάτι του παζλ. Από τις 15 Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς τέλη περιαγωγής. Διασφαλίσαμε επίσης ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να συνεχίσουν να ανταγωνίζονται για να παρέχουν τις πιο ελκυστικές προσφορές στις εγχώριες αγορές τους» δήλωσε ο Άντρους Ανσίπ, (φωτό) αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά.

Σημειώνεται ότι η κατάργηση του roaming -μια διαδικασία που ξεκίνησε δέκα χρόνια πριν- απέκτησε αυξημένη σημασία μετά το Brexit, καθώς οι Βρυξέλλες επιχειρούν να προσφέρουν απτές αποδείξεις για τα οφέλη που συνεπάγεται για τους απλούς πολίτες η συμμετοχή της χώρας του στην Ενωση, με φόντο την ενίσχυση του ρεύματος του ευρω-σκεπτικισμού σε πολλές χώρες της Ε.Ε.

Loading...
  • europalso

    ideascentral