Σε ωρολογιακή βόμβα τείνει να εξελιχθεί η διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο κορμός της συμφωνίας που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περιλαμβάνει προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση -δημοσίως- λέει πως δεν πρόκειται να κάνει δεκτές παράλογες απαιτήσεις και εξαπολύει μύδρους κατά του Ταμείου. Και ο πρωθυπουργός έσπευσε το Σαββατοκύριακο να τονώσει το αριστερό φρόνημα του κομματικού μηχανισμού κατακεραυνώνοντας Σόιμπλε και ΔΝΤ.

Αλλά και να απευθύνει έκκληση στην Καγκελάριο να αποθαρρύνει τον Γερμανό υπουργό οικονομικών από τη επιθετικότητά του εναντίον της Ελλάδας.

Στον απόηχο όλων αυτών, το Μαξίμου αυτή τη στιγμή πετάει το μπαλάκι στην άλλη πλευρά. Κυβερνητικές πηγές άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες του iefimeridaδιατυπώνουν τη θέση ότι συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου είναι εφικτή “μόνο αν αναθεωρήσει το ΔΝΤ”.

Περιμένοντας …αντιπρόταση

Ο κ. Τσίπρας θα έχει εντός της ημέρας συσκέψεις με υπουργούς και τους στενούς του συνεργάτες. Και από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες με κυβερνητικούς παράγοντες καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή τη στιγμή η Αθήνα αναμένει από την άλλη πλευρά να ρίξει το… βαρύ λογαριασμό για την προληπτική νομοθέτηση μέτρων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

Μία συμφωνία άλλωστε που θα περιελάμβανε μόνο επώδυνα μέτρα είναι δεδομένο ότι δεν θα μπορούσε να τη σηκώσει κοινοβουλευτικά η κυβέρνηση, οπότε είναι αναμενόμενο να πιέζει στην κατεύθυνση η άλλη πλευρά να χαμηλώσει τον πήχη και δώσει αντισταθμιστικά.

Κίνηση, ωστόσο, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν και πότε θα συμβεί. Όπερ και σημαίνει ότι οι κυβερνητικοί θα αναλάβουν και το όποιο ρίσκο η διαπραγμάτευση να τραβήξει επί μακρόν. Τακτική που το 2015 δεν βγήκε προς όφελός τους.

Μετέωρη η επιστροφή των θεσμών

Σημειωτέον, ότι δεν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να καλεί σε συνέντευξή του σήμερα το Ταμείο “να αφήσει τις κωλυσιεργίες και να πάρει άμεσα μια απόφαση και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι τεχνικές διαπραγματεύσεις”.

Ενώ έχει ενδιαφέρον αν τις επόμενες μέρες θα υπάρξει σε παρασκηνιακό επίπεδο κάποια αντίδραση από την άλλη πλευρά (Βερολίνο-ΔΝΤ) που θα δώσει τέλος στην αβεβαιότητα.