Τaxisnet: Διορθώθηκε το λάθος με τα δεδομένα ασθενών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔30/07/2016 - 11:23 | Author: Newsroom

Στη διόρθωση ενός σοβαρότατου λάθους του συστήματος «Taxisnet», που άφηνε εκτεθειμένα σε χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους τα προσωπικά δεδομένα υγείας οροθετικών, ατόμων με ψυχικές παθήσεις, με αναπηρία και άλλες σοβαρές παθήσεις, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Το λάθος, που είχε καταγγείλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» πριν από περίπου ενάμιση μήνα, είχε να κάνει με τη διασύνδεση του ηλεκτρονικού αρχείου γνωματεύσεων των υγειονομικών Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με το , της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών. Οι φάκελοι όσων αξιολογούνταν από τα ΚΕΠΑ και ελάμβαναν ποσοστό αναπηρίας περνούν αυτόματα στο «» και είναι προσβάσιμοι από υπαλλήλους της εφορίας.

Το σοβαρό είναι πως δεν εμφανίζονταν μόνο τα ποσοστά αναπηρίας, αλλά και ο λόγος για τον οποίο τους απονέμονται. Δηλαδή, οι υπάλληλοι της εφορίας μπορούσαν αμέσως να μάθουν εάν το άτομο που έχει λάβει ποσοστό αναπηρίας πάσχει από AIDS, ψυχική νόσο, ή οποιαδήποτε άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Οπως δήλωνε τότε ο σύλλογος, «η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων (…) Αντίθετα, η καταγραφή τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου έχουν πρόσβαση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, δημοσιοποιεί ευαίσθητα δεδομένα υγείας, κατά παράβαση διατάξεων που ορίζουν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις προστατεύονται από το απόρρητο».

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η αρμόδια υπηρεσία του υπ. Οικονομικών προέβη στην απαραίτητη διερεύνηση και επικαιροποίηση του «Taxis», με τρόπο ώστε πληροφορίες σχετικά με τις παθήσεις των ατόμων στα οποία έχει απονεμηθεί ποσοστό αναπηρίας να μην εμφανίζονται πλέον κατά την αναζήτηση της αναπηρίας, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις (όταν απαιτείται πρόσθετη ενημέρωση της βάσης δεδομένων). Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι στο ηλεκτρονικό αρχείο με στοιχεία αναπηριών έχουν πρόσβαση μόνο ειδικά εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι, ενώ οποιαδήποτε κίνηση και αναζήτηση στοιχείων παρακολουθείται και καταγράφεται.

Ο Σύλλογος «Θετική Φωνή», σε ανακοίνωσή του εκφράζει την ικανοποίησή του για τα «αντανακλαστικά που επέδειξε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στην κατεύθυνση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων όχι μόνο των οροθετικών ατόμων αλλά χιλιάδων συμπολιτών μας που έχουν λάβει πιστοποίηση από τις επιτροπές των ΚΕΠΑ». Καταλήγοντας, θέτει έναν επιπλέον στόχο: την αναγραφή μόνο του ποσοστού αναπηρίας και όχι και των παθήσεων για τις οποίες αποδίδεται, στα αποσπάσματα των αποφάσεων των ΚΕΠΑ που εκδίδονται για κάθε νόμιμη χρήση.

kathimerini.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral