Η απροθυμία Σοϊμπλε, η ενδεχόμενη απώλεια του QE και το ακόρεστο σε απαιτήσεις ΔΝΤ έρχονται σιγά σιγά να επιδεινώσουν τις ήδη δύσκολες συνθήκες της διαπραγμάτευσης, που διεξάγεται στο παρασκήνιο όλες αυτές τις ημέρες για την συνέχιση του ελληνικού προγράμματος.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, με πρώτους τον υπουργό οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και το αναπληρωτή κ. Γιώργο Χουλιαράκη ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, προσπαθούν να ξεπαγώσουν τουλάχιστον την δεύτερη αξιολόγηση και να επιστρέψουν οι επικεφαλής των ομάδων της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ΕΜΣ στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο θεωρείται ότι θα διευκολύνει και την παρουσίαση των ελληνικών επιχειρημάτων για μια συμφωνία με όσο το δυνατό λιγότερες απαιτήσεις.

Το χρονικό όριο για μια συμφωνία, έχει μετακινηθεί ήδη από τις 20 Φεβρουαρίου σε ένα έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαρτίου, που θα γίνει σε «δανεικό χρόνο». Τούτο διότι πλέον όσο και να πιεστεί την επίτευξη μιας συμφωνίας δεν υπάρχει πλέον το χρονικό περιθώριο να γίνουν οι συζητήσεις, να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο θεσμών, να περάσουν από την Βουλή τα απαραίτητα νομοθετήματα και να έχουμε την τελική έγκριση της συμφωνίας από το Eurogroup.

Στο τραπέζι έχει πέσει η πρόταση των ευρωπαϊκών θεσμών, που έχει προς το παρόν την σιωπηρή αποδοχή του ΔΝΤ, για ψήφιση του αφορολόγητου, την διατήρηση της περικοπής των συντάξεων ως προληπτικού μέτρου στο πλαίσιο του μακροχρόνιου κόφτη και 10 χρόνια υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, με αντάλλαγμα τη λύση για το χρέος, που ως άμεση συνέπεια θα έχει και την ποσοτική χαλάρωση.

Είναι σαφές πάντως, από την πλευρά των θεσμών ότι αν η Αθήνα δεν υποχωρήσει και δεν δεχθεί να προχωρήσει στην ψήφιση τουλάχιστον της μείωσης του αφορολόγητου, τότε η διαπραγμάτευση δεν πρόκειται να προχωρήσει.

Δεν συμφωνούν όλοι

Ωστόσο και αυτή η λύση δεν φαίνεται να βρίσκει όλους απολύτως σύμφωνούς. Σε ότι αφορά την Γερμανία το κλίμα που περνούσε τις περασμένες μέρες, είναι ότι ο κ. Σόϊμπλε σκέφτεται να δεχθεί την περιγραφή των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος.

Οι τελευταίες πληροφορίες όμως λένε ότι το σενάριο του Grexit, που διακινεί κυρίως για πολιτικούς λόγους δίνει πόντους στις δημοσκοπήσεις για το Κυβερνών κόμμα του μεγάλου συνασπισμού ( CDU/CSU) . Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ακόμη και αν η Ελλάδα συμμορφωθεί πλήρως με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ, η Γερμανία θα επιμείνει στο ότι το χρέος της Ελλάδας θα συζητηθεί όχι νωρίτερα από τις Γερμανικές εκλογές δηλαδή το Φθινόπωρο. Κοντολογίς, η Ελλάδα θα πρέπει να ψηφίσει επώδυνα μέτρα, χωρίς να πάρει λύση για το χρέος.

Από την άλλη μεριά, η χρονική μετάθεση της συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα, καθιστά πολύ δύσκολο (αν όχι αδύνατο) το ενδεχόμενο στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για το θέμα του QE, θα είναι τον Ιούνιο με όλους τους κινδύνους, που ενέχει αυτό με δεδομένο τον νομισματικό πόλεμο με τον οποίο απειλεί η νέα ηγεσία των ΗΠΑ και οι πιέσεις της Γερμανίας για την διακοπή του προγράμματος.

Από την άλλη μεριά, εντός του οικονομικού επιτελείου, επικρατεί έντονος προβληματισμός εκτός από την ψήφιση των νέων μέτρων ( ενδεχόμενο στο οποίο δεν είναι αρνητικοί ) και για την στάση του ΔΝΤ στο μεγάλο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης, το εργασιακό, για το οποίο το υπουργείο εργασίας έχει βρεθεί, σε αντίθεση με τους θεσμούς επιμένοντας ότι μόνο θέμα διαπραγμάτευσης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο.

Ωστόσο ΔΝΤ και ΕΕ ζητούν τις ομαδικές απολύσεις , αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και γενικότερα πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που φτάνουν μέχρι και την «απελευθέρωση» του κατώτερου μισθού.

Επόμενος χρονικός σταθμός για όλους είναι η συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ την Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, όπου θα υπάρχει ένα σαφέστερο στίγμα για τις προθέσεις του Ταμείου και κυρίως αν είναι διατεθειμένο να κάνει κάποιες ελάχιστες υποχωρήσεις για να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα .