Το δίλημμα τώρα ή… ενδεχομένως πολύ αργότερα συνεχίζει να πλανάται αναφορικά με το ζήτημα της δοκιμαστικής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές τις επόμενες ημέρες. Η πρόταση για την έκδοση ομολόγου στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει σταθερά στο τραπέζι, αλλά υπάρχουν και διαφορετικές “φωνές” που πυκνώνουν (σ.σ. ή που κατ άλλους επιχειρούν απλά να μειώσουν τις επόμενες ημέρες τις φημολογίες).

Το “τώρα” μίας έκδοσης συνδέεται με το Momentum που έχουν διαμορφώσει μία σειρά από γεγονότα όπως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η εκταμίευση του πακέτου των υποδόσεων, η χθεσινή έξοδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και τα θετικά σημάδια από την χθεσινή έκδοση εντόκων, καθώς και μία σειρά από γεγονότα και επισκέψεις αξιωματούχων που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες όπως η απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 20/7 και η κάθοδος Moscovici στις 25 Ιουλίου στην Αθήνα.

Αναφορικά με το “αργότερα”, δηλαδή με την αναβολή μιας τέτοιας απόφασης δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγου για το τέλος της τρίτης αξιολόγησης, εκεί τα πράγματα μπερδεύουν.

Το ορόσημο της 15ης Φεβρουαρίου του 2018

Η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το τρίτο δάνειο/μνημόνιο που είδε χθες το φως της δημοσιότητας μέσω της “Καθημερινής”, αποκάλυψε μία νέα ημερομηνία – ορόσημο, η οποία όμως “τραβάει” πολύ μακριά στο χρόνο.

Αναφέρεται η 15η Φεβρουαρίου του 2018 ως η ημερομηνία ολοκλήρωσης της πρώτης (επί συνόλου δύο) αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το δάνειο που θα ολοκληρωθεί (εφ όσον υπογραφεί) τον Αύγουστο του 2018 και θα έχει αξία 1,6 δισ. ευρώ συνοδευόμενο με προαπαιτούμενα που “κουμπώνουν” με αυτά της ΕΕ αν και θα είναι πολύ λιγότερα σε αριθμό.

Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς της Ε.Ε. να ξεκινήσει την τρίτη αξιολόγηση αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές (στο τέλος Σεπτεμβρίου), με στόχο να την ολοκληρώσει εγκαίρως, δηλαδή τον Οκτώβριο, για να ακολουθήσει μία ακόμα (η 4η) αξιολόγηση τον Ιανουάριο του 2018.

Μάλιστα, προσδοκία της κυβέρνησης είναι στην τρίτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου όχι μόνο να πάρει λεφτά με τα οποία θα αρχίσει να δημιουργεί ένα μαξιλάρι διαθεσίμων, αλλά και να ξεκαθαρίσει το θέμα των μέτρων για το χρέος. Έτσι, με την κίνησή του αυτή το ΔΝΤ προς το παρόν δείχνει ότι δεν πιέζει τους θεσμούς της Ε.Ε. για το χρόνο λήψης των αποφάσεων/ διευκρινίσεων αναφορικά με τα μέτρα για το χρέος, κάτι που (αν δεν αλλάξει μέσα από τα τελικά κείμενα της συμφωνίας) μένει να φανεί πως θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου που θα γίνουν και με τους τέσσερις θεσμούς στην Αθήνα, όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές.

Το σχέδιο για έξοδο τις επόμενες ημέρες και οι ενστάσεις

Έτσι, κυβερνητικά στελέχη συμβουλεύουν σε μία άμεση πρώτη δοκιμαστική έξοδο τώρα που διαμορφώνεται το κατάλληλο κλίμα. Από την άλλη πλευρά φέρεται ότι υπάρχουν στελέχη (όχι μόνο στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και εντός της κυβέρνησης) που συστήνουν υπομονή. Η κυβέρνηση χθες μέσω αξιωματούχου ανέφερε πως ακούει όλες τις απόψεις και τις συμβουλές και έχει σχέδιο και υπομονή με απώτερο στόχο τη δυνατότητα σταθερής και διατηρήσιμης πρόσβασης.

Όσο για τις επίσημες ανακοινώσεις για την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (στην οποία εισήλθε το 2009) έχει συμβολική μόνο σημασία. Προς το παρόν, αφού παραμένει μία χώρα σε καθεστώς μνημονίου αποτελούν απλά ένα ακόμη εργαλείο στήριξης στις προθέσεις της κυβέρνησης για μία πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές.

Υποστηρικτικό ρόλο ασκεί και η χθεσινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας δεκατριών εβδομάδων, καθώς ξένα χαρτοφυλάκια κάλυψαν το 59% του ποσού.

Από την άλλη πλευρά χθες ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Dombrovskis επιχείρησε – λίγο μετά την ανακοίνωση της εξόδου της Ελλάδος από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος – να περιορίσει τον ενθουσιασμό για μία επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές άμεσα.

Σε ερώτηση για την άποψή του αναφορικά με μία επιχείρηση δοκιμαστικής επιστροφής στις αγορές εντός του Ιουλίου ανέφερε ότι εκταμίευση των 8,5 δισ. ευρώ παρέχει την χρηματοδότηση για τους επόμενους μήνες και πρόσθεσε αναφορικά με μία έξοδο ότι είναι μία υπόθεση την για οποία θα είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και θα κάνουμε τις αναγκαίες προετοιμασίες.

Υπενθυμίζεται ότι αρνητική θέση εξέφρασε την Δευτέρα ο Κεντρικός Τραπεζίτης και πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάννης Στουρνάρας. Ξεκαθάρισε ότι “νομίζω ότι είναι αρκετά νωρίς” για να βγει η Ελλάδα στις αγορές. “Θεωρώ ότι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν για παράδειγμα η Ελλάδα δρομολογούσε δύο ή τρεις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις στο επόμενο διάστημα. Αυτό θα βοηθούσε περισσότερο για την έξοδο στις αγορές αργότερα”, όπως τόνισε.

Σημειώνεται επίσης ότι για τον χρόνο εξόδου, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Κεφάλαιο” επισήμανε ότι “από τις 15 Ιουνίου και μετά συντρέχουν οι προϋποθέσεις για μια πρώτη έξοδο στις αγορές”. Ωστόσο, ο κ. Κουτεντάκης πρόσθεσε και ότι ο χρόνος θα επιλεγεί σταθμίζοντας όλες τις κρίσιμες μεταβλητές που εξασφαλίζουν την επιτυχία της εξόδου ”