Στην Αθήνα θα αναζητηθεί τελικά η οριστική λύση στο ζήτημα της πολυαναμενόμενης ρύθμισης των 120 δόσεων για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που οφείλουν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, καθώς η ανταλλαγή προτάσεων και στοιχείων μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των δανειστών δεν έχει έως σήμερα αποφέρει καρπούς.

Ετσι, και αυτό το θέμα θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, κατά την παρουσία των επικεφαλής τους στη χώρα μας, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας Καθημερινή», οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν συγκεκριμένα περιουσιακά κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασίζεται η ένταξη ή μη στη ρύθμιση και θα καθορίζεται το ύψος της μηνιαίας δόσης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην ελληνική πρόταση για μια «τυποποιημένη διαδικασία» χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, μέσω της οποίας θα ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους περίπου 100.000 οφειλέτες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους, οι οποίοι έχουν οφειλές στα Ταμεία και στην εφορία και δεν μπορούν να ενταχθούν στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Επισημαίνουν δε στην ελληνική πλευρά ότι, γράφει η εφημερίδα, στους κόλπους της συγκεκριμένης ομάδας οφειλετών κρύβεται υψηλότατο ποσοστό φοροδιαφυγής, ενώ βάσει των στοιχείων που τους διατέθηκαν, διαπιστώθηκε ότι όσο πιο χαμηλό είναι το δηλωθέν εισόδημα τόσο υψηλότερη η οφειλή.

Μεταξύ των προτάσεών τους οι δανειστές θέτουν εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια για τον καθορισμό τόσο των δικαιούχων όσο και των δόσεων. Συγκεκριμένα, ζητούν η περιουσία να είναι μικρότερη από το 10πλάσιο της οφειλής, για να μπει κάποιος στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Κάτι που, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, θα αφήσει εκτός ρύθμισης μια σημαντική μερίδα των οφειλετών, οι οποίοι έχουν –για παράδειγμα– τουλάχιστον μια πρώτη κατοικία.

Στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται αντίστοιχα τις δικές τους προτάσεις με στόχο να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι οφειλέτες με χαμηλά εισοδήματα, έστω κι αν οφείλουν σημαντικά ποσά.

Ετσι, προτείνεται, για παράδειγμα, ο ορισμός ενός συντελεστή που θα λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα της τελευταίας τριετίες (2014-2016) και θα καθορίζει τη μηνιαία δόση στο 20%, το 30% ή το 40% του εισοδήματος του οφειλέτη. Στο τραπέζι υπάρχει, επίσης, πρόταση για προσκόμιση συγκεκριμένου δεκαετούς επιχειρησιακού σχεδίου από τους ίδιους τους οφειλέτες, αντίστοιχου με αυτό που προβλέπεται στη ρύθμιση του εξωδικαστικού μηχανισμού.