«Δεν θεωρώ ανάθεμα τη μείωση του αφορολόγητου», δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και τόνισε ότι «μπορεί να γίνει μία κλιμάκωση ανάλογα με τον αριθμό τέκνων, με ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών».

Ο πρόεδρος της ΤτΕ άσκησε κριτική στο ΔΝΤ λέγοντας οτι χάνει το δίκιο του, γιατί υπερβάλλει διπλομετρόντας τις συντάξεις και στην μισθοδοσία που εμπεριέχεται στον προϋπολογισμό και στον άνοιγμα του ασφαλιστικού, αυξάνοντας την «τρύπα« του ΑΕΠ, η οποία είναι μικρότερη, παρότι παραμένει η μεγαλύτερη στην ευρωζώνη.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι μπορεί να γίνει μείωση κρατικών δαπανών, με ταυτόχρονη μείωση φορολογικών συντελεστών και αναφέρθηκε και σε οργανισμούς εποπτεύονται σήμερα από τον δημόσιο τομέα, για τους οποίους θα πρέπει να εξεταστεί το εάν χρειάζονται.

Αναφερόμενος στις συντάξεις, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε: «Είτε η μείωση των συντάξεων ή κοινωνικών δαπανών, είτε η αύξηση φόρων, και τα δύο μειώνουν το δημόσιο εισόδημα. Με τη διαφορά ωστόσο ότι η αύξηση φόρων “χτυπάει” το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας και μένει για πάντα εκεί».

Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε εξαιρετικά δηκτικές αναφορές για τα σενάρια περί Grexit και ηχηρές προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση που του έγινε τόνισε:

«Φυσικά και διαφωνώ με τον κ. Σόιμπλε στο βαθμό που έχει μιλήσει για Grexit. Θέλω να είμαι δίκαιος. Δεν τον έχω ακούσει με τα αυτιά μου να το λέει, αν όμως το είπε έστω και ως απειλή, ένας φιλοευρωπαίος δεν φέρνει το Grexit στο τραπέζι, διότι δεν είναι αξιόπιστη απειλή. Κανείς δεν το θέλει. Ούτε η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ούτε η πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος, ούτε οι Ευρωπαίοι», είπε ο κ. Στουρνάρας για τα σενάρια Grexit. Σημείωσε επίσης, ότι η ελληνική οικονομία έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο και με μεγάλες θυσίες.

Ο διοικητής της ΤτΕ κλήθηκε να σχολιάσει και όσα συζητήθηκαν το τελευταίο διάστημα ευρύτερα. «Κάνουν λάθος όσοι επαναφέρουν θέμα δραχμής, θέμα Grexit. Αυτό δεν προκύπτει από καμία οικονομική ανάλυση, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έχει ήδη επιτευχθεί», είπε και τόνισε πως «το να φύγεις από το ευρώ θα είναι απόλυτη καταστροφή, όλοι θα ζητούν να πληρωθούν σε ευρώ, δεν θα μπορούμε να ταξιδεύουμε».

«Ενδεχομένως θα συλλαμβανόμεθα στα σύνορα. Ορισμένοι λένε «δεν πειράζει. Θα πάμε στη δραχμή και δεν θα πληρώσουμε τα χρέη μας», ας ταξιδέψουν στη Βόρεια Κορέα να δουν τι θα κάνουν. Είναι ανόητο στην καλύτερη περίπτωση. Στην χειρότερη, σας αφήνω να το κρίνετε”, είπε ο κ. Στουρνάρας.