Στον πάγο έως το 2050 τα ακίνητα. Έκθεση – σοκ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔18/11/2016 - 21:21 | Author: Newsroom

Καίριο πλήγμα επέφερε στην κτηματαγορά η οικονομική κρίση και, σύμφωνα με έρευνα της PriceWaterhouseCoopers που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αγορά» που κυκλοφορεί το Σάββατο, θα χρειαστούν 34 χρόνια ακόμη προκειμένου οι τιμές των σπιτιών να επανέλθουν στα επίπεδα προ μνημονίων.

Έκρηξη στις αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς λόγω ΕΝΦΙΑ και οφειλών

Μάλιστα, αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει αλματώδης ανάπτυξη για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, να επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα με χορηγήσεις στεγαστικών δανείων, να μειωθούν οι φόροι και να ισορροπήσει η προσφορά με τη ζήτηση μέσω και της απορρόφησης του αποθέματος ακινήτων που υπάρχει σήμερα.

 «Στον πάγο» έως το 2050 τα ακίνητα - Έκθεση σοκ για την κρίση στην κτηματαγορά  - MediaΣύμφωνα με την έκθεση-σοκ του διεθνούς οίκου, από το 2008 έως σήμερα ο αριθμός των αγοραπωλησιών ακινήτων μειώθηκε κατά 72%, οι τιμές των κατοικιών έπεσαν κατά 41% (με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ενώ η φορολογία στην ακίνητη περιουσία αυξήθηκε κατά 6 φορές.

Στην έκθεση προτείνονται τολμηρές λύσεις για να επανέλθει η κανονικότητα, όπως η «απόσυρση» (κατεδάφιση) κτιρίων και η δημιουργία «Τράπεζας Γης».

Ωστόσο, θεωρείται πλέον απίθανο να αποτελέσει η κτηματαγορά την «ατμομηχανή» που θα οδηγήσει την οικονομία σε έξοδο από την κρίση.

Loading...
  • europalso

    ideascentral